Fenomenet Westerholm
Ann Heberlein lämnar Johan Westerholms sajt Ledarsidorna.

Liberaler i storbråk om hånad granskning

Publicerad 18 december 2018 kl 17.44

Inrikes. Ann Heberlein (M) och hennes man har beslutat sig för att lämna bloggen Ledarsidorna. Detta efter att sajten publicerat en hårt kritiserad granskning av ett påstått hemligt invandringskritiskt nätverk i Stockholm.

Gilla artikeln på Facebook

Ledarsidorna drivs av S-veteranen Johan Westerholm, som i höstas dömdes till samhällstjänst för medhjälp till skattebrott. Sajten har de senaste åren fungerat som en form av ventil för liberaler som vill kunna lufta en försiktig kritik mot invandringspolitiken.

Bloggen står nu i centrum för en kontrovers efter att ha publicerat en granskning av ett nätverk i Stockholm som kallas "projekt Ekerö/Hållbart Sverige". Det uppges röra sig om en invandringskritisk medelklassklubb som planerar att skapa "svenska kolonier" i Sverige och ta över kommuner.

Artiklarna namnger inte medlemmarna i nätverket, men de ledande personerna beskrivs så pass detaljerat att de är lätta att identifiera för deras bekanta.

Ledarsidornas granskning, som gjorts av en journalist som heter Andreas Henriksson, har hånats friskt av sajtens egna läsare. Många har pekat på artiklarnas pretentiösa och alarmistiska tonläge. Bland annat varnas för att klubben "beväpnar sig med pumphagelgevär". Det nämns i artiklarna att en kvinnlig medlem har "vapenlicens och ett pumphagelgevär efter att ha tagit jägarexamen".

Personer som har haft med nätverket att göra har påpekat att det inte alls rör sig om någon hemlig klubb utan om en umgängeskrets som träffas på middagsbjudningar.

Etikforskaren och moderaten Ann Heberlein, som själv har varit på middagar med gruppen, väljer nu att hoppa av Ledarsidorna efter att länge ha medverkat på sajten. Även Heberleins man Erik van der Heeg lämnar Ledarsidorna efter publiceringarna om projekt Ekerö.

På sin hemsida skriver Heberlein att hon och van der Heeg anser att "publiceringen av dessa artiklar tyder på dåligt omdöme, och att Ledarsidornas ansvarige utgivare brustit i pressetiska överväganden och på orättfärdiga grunder bidrar till att oskyldiga människor hängs ut, oklart för vad". 

"Vi vill inte delta i ett sammanhang som hanterar människor och deras förtroenden på ett sådant sätt. Vi vill inte heller förknippas med 'journalistik' som bygger på spekulationer, överdrifter och vantolkningar och som tycks ha personligt agg som främsta drivkraft. Så kan nämligen Andreas Henrikssons artiklar nämligen karakteriseras", skriver Ann Heberlein.

Efter beskedet meddelar Johan Westerholm på Ledarsidorna att granskningen av projekt Ekerö kommer att fortsätta.

"Vi gör olika bedömning av källmaterialet, varav Heberlein och van der Heeg av redaktionella skäl inte tagit del av hela vartefter det växt", skriver Westerholm.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur