Fenomenet Westerholm
ÅTALAS: Johan Westerholms nylanserade plustjänst tillhandahålls av Medborgerlig samlings partiledare Ilan Sadé.

S-profilen Johan Westerholm åtalas för skattebrott

Publicerad 27 mars 2018 kl 21.26

Inrikes. Sajten Ledarsidorna, där liberala och S-märkta skribenter publicerar artiklar om bland annat invandringspolitik, lanserade i fredags en betaltjänst för sina läsare. Samtidigt åtalas bloggens S-märkte huvudman Johan Westerholm för medhjälp skattebrott. Men Chang Frick på bolaget NITEK, som driver betaltjänsten, förnekar all kännedom om åtalet.
 – Vi är inte involverade i Westerholms ekonomi och det vill vi inte vara heller, säger Frick till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

Bloggaren Johan Westerholm är en uppmärksammad profil inom Socialdemokraterna och son till Socialstyrelsens före detta generaldirektör Barbro Westerholm.

Westerholms sajt "Ledarsidorna" startade som ett vänsterprojekt men har de senaste åren börjat fungera som en form av säkerhetsventil där etablerade socialliberaler som Ann Heberlein och Thomas Gür luftar en återhållsam kritik mot invandringspolitiken inom ramarna för så kallad politisk korrekthet.

Ledarsidorna har lockat till sig många invandringskritiska läsare och har tidigare finansierats med donationer. I fredags startade Johan Westerholm dock en Plus-tjänst där läsare erbjuds att prenumerera på låsta artiklar för 698 kronor om året. 

Plustjänsten tillhandahålls av bolaget Publicism NITEK AB, som drivs av partiet Medborgerlig samlings ordförande Ilan Sadé och som också äger nyhetssajten Nyheter Idag.

På onsdagen väcktes samtidigt åtal mot Johan Westerholm vid Norrtälje tingsrätt – för medhjälp till skattebrott.

Åtalet gäller företaget Viktiga Tal som drivs av Westerholms fru. Enligt åklagaren har bolaget under 2015 redovisat 0 kronor i momspliktig omsättning samt in- och utgående moms. Detta trots att hustrun har hållit en rad föreläsningar under året.

"Förfarandet har inneburit fara för att skatt eller avgifter om sammanlagt 366.363 kr undandras det allmänna", står det i åtalet.

Åklagaren menar att Johan Westerholm uppsåtligen främjat gärningarna "genom att vara den som sammanställt räkenskapsmaterial, skött kontakterna med bokföraren samt medverkat vid upprättandet av oriktiga skattedeklarationer som skickats in till Skatteverket".

S-profilen, som vidgår händelseförloppet men nekar till brott, uppger sig inte ha tid att kommentera när Fria Tider når honom via telefon på tisdagen.

– Jag sitter i ett viktigt möte just nu så du får återkomma imorgon, säger Johan Westerholm.

När vi försöker nå Ilan Sadé på det nummer som står listat på Publicism NITEK AB nås vi av en telefonsvarare där Nyheter Idags grundare Chang Frick säger att han inte kan ta emot samtal.

När vi så småningom får tag på Chang Frick via Skype uppger han dock att Ilan Sadés bolag inte är involverat i "det ekonomiska" överhuvudtaget.

– Det är vi inte och vill inte vara heller. Utan vi levererar bara en plattform och tar procent på intäkterna, säger Chang Frick.

Han uppger även att han inte har något telefonnummer till sin vd att dela med sig av.

Fria Tider har sökt både Johan Westerholm och Ilan Sadé via mejl.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.