Fenomenet Westerholm

Storbråk när Expo angriper liberaler

Publicerad 24 juni 2018 kl 08.13

Media. Vänsterextrema Expo anklagar i en artikel personer knutna till sajten Ledarsidorna för att sprida "nazisternas mordfantasier". Det något otippade draget har lett till hätska reaktioner.

Gilla artikeln på Facebook

Nätmemen om "Finspångs­rätte­gångarna" har skapats av organisa­tionen Nordisk alternativ­höger och går ut på att svenska lands­förrädare i framtiden ska ställas inför rätta i Finspång.

Expo:s vd Daniel Poohl skriver i en artikel att memen – trots att det rör sig om "nazistpropaganda om en blodig hämnd mot politiska motståndare" – även sprids av sådana som Erik van de Heeg, skribent på Ledarsidorna.

Ledarsidorna är en opinionssajt som drivs av S-profilen Johan Westerholm. På sajten tillåts olika liberaler skriva kritiskt om den svenska invandringspolitiken.

Enligt Poohl har även Westerholm själv "gillat" en Finspångsmem på Facebook. Bilden ska också ha delats av Medborgerlig samlings lokalavdelning i Järfälla.

"Så flyter den mest vulgära formen av nazistpropapganda in i de sfärer där de nya 'invandringskritikerna' håller till", konstaterar Daniel Poohl.

I Expo-artikeln nämns även Erik van der Heegs hustru Ann Heberlein, den moderate riksdagskandidaten Henrik Sundström samt terrorexperten Magnus Norell, som alla skriver för Ledarsidorna.

"Ledarsidorna har en form av samarbete med komikern och debattören Aron Flam, som annars gör stora poänger om antisemitismens utbredning", skriver Daniel Poohl.

Det har tidigare varit ovanligt för Expo att attackera liberaler. Den vänsterextrema stiftelsen är beroende av sina statliga bidrag och brukar akta sig för att göra sig ovän med personer som har kopplingar till etablissemanget.

I ett rasande svar på Daniel Poohls artikel kallar Johan Westerholm Expo för "autonom våldshetsande vänster. Om än i statligt finansierad finkostym."

Han skriver att Expo är under stark press eftersom deras bidrag kan hotas efter riksdagsvalet i höst.

"En regering som står under inflytande av Sverigedemokraterna kommer sannolikt inte nöja sig med att minska statsbidragen till delar av civilsamhället. Det är ett rimligt antagande att Expo är en av de organisationer som helt enkelt kommer dö svältdöden. Att nästa mandatperiod kommer innebära att en regering finner mekanismer som innebär att Poohl och hans kollegor helt stängs ute från skattemedel är inte ett orimligt scenario", konstaterar Westerholm.

Aron Flam skriver på Twitter att han misstänker att Expo "numera bara är en kamporganisation för vänstern bemannad av gamla AFA-aktivister". Han anklagar också kritiker på vänsterkanten för att vara antisemiter.


Depression, bipolär sjukdom och schizofreni. Dansk forskningsstudie stärker sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap.0 Plus

"Mest osmakliga jag sett." Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Historikern Christopher Lasch hjälper oss förstå explosiva läget efter USA-valet.0 Plus

Mer från Media

Bonnier köper norsk förlagskoncern

Köper Stordalens bokförlag.. "Bonnier är en drömpartner för oss."0 

HBTQ-profil blir årets julvärd i SVT

Lars Lerin får hedersuppdraget.. "Svenska folket älskar det regnbågshistoriska valet."0 

Liberaler startar "högersajt" för att få bidrag

"Bulletin" ska ansöka om presstöd.. Sajten med Gudmundson och Teodorescu har 5 – inte 50 – miljoner i startkapital.0 

Vetenskap

Svenska astronomer: Vi har hittat mystiska radiosignalernas källa. Regelbundna "meddelandena" från yttre rymden har gäckat forskarna i åratal.0 Plus

570 miljoner år gamla fossil upptäckta på Grönland. 30 miljoner år äldre än då djuren anses ha uppstått.0 

Kultur