Ebolautbrottet i Afrika
Roberts international airport i Monrovia, Liberia.

Liberalt motstånd mot reseförbud

Publicerad 18 oktober 2014 kl 11.48

Utrikes. Det Republikanska partiet i USA och ett växande antal demokrater kräver ett reseförbud för resenärer mellan de eboladrabbade länderna i Västafrika och USA.

Gilla artikeln på Facebook

Förhoppningen är att ett sådant förbud, även om det inte helt och hållet kan förhindra västafrikanska resenärer från att ta sig till USA, ska minska risken att fler ebolasmittade tar sig till landet.

Representanthusledamoten Bill Shuster, från Texas, och senator John Thune, från Pennsylvania, gjorde i onsdags ett gemensamt officiellt uttalande å det Republikanska partiets vägnar.

"Vi tror att ett tillfälligt reseförbud för sådana personer som bor i eller har rest från vissa västafrikanska länder är rimligt och i rätt tid", hette det i uttalandet från de båda politiska talesmännen i transportfrågor.

Förslaget stöter dock på kraftfullt liberalt motstånd från Vita huset, där inte minst president Barack Obama anser att ett sådant reseförbud skulle vara kontraproduktivt och försvåra hjälpinsatsen i Västafrika.

"Vår högsta prioritet är det amerikanska folkets hälsa och säkerhet och vårt fokus just nu är på att minska risken för att allmänheten exponeras för ebolaviruset. Det är därför som resenärer från dessa länder, just nu, genomgår screening före avresa från Västafrika", heter det i ett officiellt uttalande på Vita husets hemsida innan man fortsätter:

"vi måste kraftsamla med resurser i Västafrika – införandet av ett reseförbud skulle bara göra det svårare att flytta nödvändig personal och förnödenheter till de länder som behöver det mest".

Republikanernas förslag på reseförbud har även förlöjligats från liberalt håll då man pekar på det faktum att det inte finns några direktflyg mellan USA och Västafrika och att det därför inte finns några flygrutter att förbjuda.

Men republikanerna står på sig och menar att det inte spelar någon roll hur människor reser mellan Västafrika och USA, ett reseförbud i syfte att förhindra att fler ebolasmittade reser till USA behövs ändå. I den amerikanska kongressen har ebolafrågan debatterats livligt under veckan och att ett reseförbud skulle vara svårt att implementera har inte avskräckt, istället har förnyade förslag förts fram av framträdande republikaner.

– En beslutsam, smittad resenär kan undgå screening genom att maskera febern med ibuprofen. Dessutom är det nästan omöjligt att utföra smittspårning av alla människor på flera internationella flygningar över hela världen, när smittspårning och behandling bara i USA anstränger de offentliga hälsoresurserna så mycket som de gör, sade den republikanske representanthusledamoten Tim Murphy under en kongressutfrågning i torsdags.

Murphy anser därför inte att den screening som görs nu räcker, utan vill dessutom införa en 21 dagar lång karantän för alla som reser till USA från ett eboladrabbat land.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0 

Kultur

Samiska aktivisten: Svenskarna är ett "kolonialt folk". Anklagas för att ha "stulit" samernas land.0