Ebolautbrottet i Afrika
Läkare vid det nu tomma ebolacentret ELWA 3 i Monrovia.

Liberia förklaras fritt från ebola

Publicerad 11 maj 2015 kl 11.37

Utrikes. Efter 42 dagar utan nya ebolafall förklaras Liberia i lördags ebolafritt.

Gilla artikeln på Facebook

Liberia är det landet i Västafrika som har drabbats hårdast av ebolaepidemin. Fler än 10.500 personer insjuknade och över 4.700 dog i det senaste utbrottet.

Situationen i landet var värst mellan augusti och oktober förra året. Läkare utan gränser drev då ebolacentret ELWA 3 i huvudstaden Monrovia. Med en kapacitet på 400 sängar blev ELWA 3 det största ebolacentret som någonsin har byggts.

– Regeringen och befolkningen i Liberia har jobbat ihärdigt för att stoppa utbrottet. Men situationen kan snabbt vända igen om man släpper ansträngningarna nu, säger Mariateresa Cacciapuoti, Läkare utan gränsers landansvarig i Liberia, i ett pressmeddekande.

I grannländerna fortsätter folk att insjukna. I Sierra Leone och Guinea hade sammanlagt 18 nya fall rapporterats under veckan fram till den 3 maj. Det är färre än tidigare, då runt 30 nya fall registrerats per vecka. 

Så länge det finns ebolafall i grannländerna finns det risk att viruset sprider sig igen till Liberia. Därför behövs koordinerade insatser över nationsgränser för att nå noll fall i alla drabbade länder.

– För Liberia är det en viktig milstolpe att inga nya ebolafall har registrerats på 42 dagar. Men vi får inte luta oss tillbaka förrän alla tre länder är ebolafria, säger Mariateresa Cacciapuoti.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Feministerna lockar barn med gratis medlemsskap. Småglin ska möjliggöra fortsatt skattefinansierad kamp mot "rasism".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Morgan Johansson: "På måndag kan vi ha en stor politisk kris"

Kommer ha "mycket stort antal" samtal i helgen. "Men det är inte alls självklart att det går" att lösa situationen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0 

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0