Ebolautbrottet i Afrika
Läkare vid det nu tomma ebolacentret ELWA 3 i Monrovia.

Liberia förklaras fritt från ebola

Publicerad 11 maj 2015 kl 11.37

Utrikes. Efter 42 dagar utan nya ebolafall förklaras Liberia i lördags ebolafritt.

Gilla artikeln på Facebook

Liberia är det landet i Västafrika som har drabbats hårdast av ebolaepidemin. Fler än 10.500 personer insjuknade och över 4.700 dog i det senaste utbrottet.

Situationen i landet var värst mellan augusti och oktober förra året. Läkare utan gränser drev då ebolacentret ELWA 3 i huvudstaden Monrovia. Med en kapacitet på 400 sängar blev ELWA 3 det största ebolacentret som någonsin har byggts.

– Regeringen och befolkningen i Liberia har jobbat ihärdigt för att stoppa utbrottet. Men situationen kan snabbt vända igen om man släpper ansträngningarna nu, säger Mariateresa Cacciapuoti, Läkare utan gränsers landansvarig i Liberia, i ett pressmeddekande.

I grannländerna fortsätter folk att insjukna. I Sierra Leone och Guinea hade sammanlagt 18 nya fall rapporterats under veckan fram till den 3 maj. Det är färre än tidigare, då runt 30 nya fall registrerats per vecka. 

Så länge det finns ebolafall i grannländerna finns det risk att viruset sprider sig igen till Liberia. Därför behövs koordinerade insatser över nationsgränser för att nå noll fall i alla drabbade länder.

– För Liberia är det en viktig milstolpe att inga nya ebolafall har registrerats på 42 dagar. Men vi får inte luta oss tillbaka förrän alla tre länder är ebolafria, säger Mariateresa Cacciapuoti.


Hänger lappar med budskap på liken. "Jag heter Sajal, Jag våldtog... Det här är mitt straff" skrev lönnmördaren på sitt tredje offer.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Fyra döda i bilolycka – film sprids på nätet

Polisen: "Vidrigt." Den som filmade olyckplatsen i Göteborg riskerar fängelse.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Trumps handelspolitik kommer till Europa, skriver Dan Ahlmark. Den politiska globalismen kan bli nästa område som omdanas.0 

Mer från Utrikes

Nu skaffar somaliska kvinnor färre än sex barn var

Det extrema barnafödandet i Afrika minskar något.. FN satsar på mathjälp till alla länder som är drabbade av extremt barnafödande.0 

Bill Gates: Tiotals miljoner kan dö om viruset sprids till Afrika

Micosoft-grundarens ödesmättade varning.. "En naturligt eller avsiktligt orsakad pandemi med potential att orsaka mer än 10 miljoner dödsfall."0 

Vänstern åtalar Salvini för olaga försök att stoppa invandringen

Förre inrikesministern inför rätta.. Men åklagaren har redan avfärdat anklagelserna som "grundlösa".0 

Vetenskap

Kultur

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0