Joel Bjurströmer Almgren och ett av de vapen han greps med.

Livsfarlig vänsterextremist på fri fot – greps med "gatustridsvapen"

Publicerad 13 januari 2021 kl 18.19

Inrikes. En av Sveriges värsta vänsterextremister, 41-årige Joel Bjurströmer Almgren, har släppts ur fängelse efter att ha försökt knivdöda en meningsmotståndare. Nu åtalas han igen för att ha gått omkring i centrala Stockholm med vapen av "särskild farlig art".
– Det var ett gatustridsvapen, säger en av ordningsvakterna som stoppade vänsterextremisten.

Gilla artikeln på Facebook

Joel Bjurströmer Almgren var en ledargestalt inom det nu nedlagda Revolutionära fronten, en organisation vars enda syfte var att bruka våld mot invandringskritiker och som hyllades öppet av delar av det svenska etablissemanget.

I samband med ett extremistbråk i Stockholmsförorten Kärrtorp i december 2013 smög sig Bjurströmer Almgren på sitt offer, en då 28-årig medlem i Svenska motståndsrörelsen, och högg honom i ryggen med sin morakniv.

Efter dråpförsöket samlades hela det svenska etablissemanget till en demonstration i Kärrtorp – för att visa sitt stöd för vänsterextremisterna. Bland annat deltog Stefan Löfven i manifestationen och tågade mot "rasism" tillsammans med Revolutionära fronten och andra våldsbejakande extremistgrupper. En kampanj, "Free Joel", startades också för att Bjurströmer Almgren skulle slippa straff eftersom han kämpar för allas lika värde.

Men vänsterextremisten dömdes i april 2014 till till 6,5 års fängelse för försök till dråp, våldsamt upplopp och brott mot knivlagen. Han var sedan tidigare dömd för en lång rad andra brott, bland annat för våldsbrott mot barn och ungdomar.

Fria Tider avslöjade i april 2017 att Joel Bjurströmer Almgren betedde sig stökigt i fängelset. Han arbetsvägrade, bråkade och betedde sig olämpligt mot kvinnlig personal.

Men idag är den nu 41-årige våldsmannen frigiven sedan länge, och nu åtalas han för brott mot knivlagen.

Ordningsvakter observerade den 12 december hur Bjurströmer Almgren satt på en låda vid bussterminalen vid Slussen i Stockholm. Enligt polisrapporten betedde han sig "avvikande och ordningsstörande".

"Vid skyddsvisitation anträffas en kniv (gatustridsvapen) samt en pepparspray", skriver polisen.

Patrullen gjorde bedömningen att kniven "var ägnad att användas som vapen vid brott mot liv eller hälsa". I anmälan bedöms den vara "av särskild farlig art".

"Kniven är av den sorten att man har den i näven med knuten hand så sticker äggen ut mellan fingrarna. Almgren påträffades på bussterminalen vid Stadsgården 1, som är allmän plats, där det aktuell tid rörde sig ett flertal människor", står det i rapporten.

Vänsterextremisten greps klockan 17.45. En ordningsvakt som var på plats säger följande om kniven:

– Det var en liten, ett gatustridsvapen. En sådan man håller mellan fingrarna när du gör en knytnäve så du kan slå med den. Den tillsammans med pepparspray kan bli riktigt farligt. Spraya, och sen slå med kniven så att säga.

Joel Bjurströmer Almgren har erkänt brott.

– Han sa att han bar det för att han kände sig jagad, säger ordningsvakten.


Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nya Sverigebilden

Här talar invandraren ut om sitt hat mot svenskar. "Ni är äckliga pedofiler" och "ni kommer aldrig lyckas kasta ut oss", säger han bland annat.0 Plus

Nyheter från förstasidan

RFSL-mannen döms för gayvåldtäkter mot fyra invandrare

Fyra års fängelse för S-politikern Pablo Leiva. Får lägre straff som kompensation för att han fått sparken från RFSL.0 

Ekonominyheter

Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Övertaget för säljarna är nu rekordstort.. Situationen ännu mer urspårad än under tidigare rekordåret 2017.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.