Foto: Flickr/Socialdemokrater

Löfvens krav: Gör hivspridning lagligt

Publicerad 2 augusti 2012 kl 07.30

Inrikes.Lagen om informationsplikt för HIV-smittade bör slopas – så att det inte längre blir olagligt att uppsåtligen smitta någon med HIV. Det säger S-ledaren Stefan Löfven i ett utspel i samband med Pride.

Gilla artikeln på Facebook

Det var under en "grilling" med sexorganisationen RFSL på onsdagen som Löfven kom med beskedet om den nya socialdemokratiska linjen för HIV-spridning.

Enligt nuvarande lagstiftning gäller informationsplikt, vilket innebär att HIV-smittade är tvungna att meddela sina sexpartners att de bär på den livsfarliga sjukdomen. Den lagen säger sig Stefan Löfven nu vilja riva upp.

– Som lagstiftningen ser ut så är den förknippat med ett straff. Vi har trott att det skulle fungera i preventivt syfte, men de senaste åren har vi sett en ökning av antalet smittfall. Det finns forskning som säger att lagen kan motverka sitt syfte och då måste vi se över lagen, sa Stefan Löfven till Aftonbladet.

Löfven lät dock meddela att han fortfarande personligen tycker att det kan vara en bra idé att berätta för sina sexpartners att man är HIV-smittad.

Även Aftonbladets ledarredaktion gick förra veckan ut med samma krav på att HIV-lagen skulle slopas. Tidningen menar att lagen leder till att många drar sig för att göra HIV-test.

Kraven på att medveten spridning av den dödliga sjukdomen ska legaliseras kommer efter flera års lobbyarbete från tunga sexorganisationer i Sverige, däribland statsfinansierade RFSU och RFSL.

Även Smittskyddsinstitutet (SMI), den myndighet som i det gamla Sverige hade till uppgift att skydda riket från farlig smitta, har nu ändrat inställning och kämpar istället för motsatsen.

– Vi anser numera att spridning av HIV inte bör vara kriminaliserat, sade professor Jan Albert vid SMI redan 2008 till Dagens Medicin.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Trumps handelspolitik kommer till Europa, skriver Dan Ahlmark. Den politiska globalismen kan bli nästa område som omdanas.0 

Vetenskap

Kultur

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0