Val 2018

LO:s valfilm anklagas för fake news – "Ett uppenbart fabrikat"

Publicerad 10 april 2018 kl 12.53

Inrikes. LO:s valfilm "Trygghet för vanligt folk" får nu hård kritik och anklagas för att innehålla rena påhitt. Enligt Moderaterna består filmen av "lögner" som gör det svårare för människor att skilja på vad som är sant och falskt.

Gilla artikeln på Facebook

Den 5 april publicerade Landsorganisationen LO sin valfilm "Trygghet för vanligt folk".

Där sitter ett antal arbetare och diskuterar runt ett fikabord. De påstår bland annat att Moderaterna kommer "fördärva hela arbetsmarknaden".

"Om Alliansen kommer till makten med Moderaterna och SD i spetsen kommer vi bli av med våra jobb", heter det i valfilmen.

– Jag som undersköterska har en lön på 24.200 kronor. Att sänka med 30 procent innebär att jag inte kommer ha råd med någonting, säger en kvinna i filmen.

– Det blir inga fasta anställningar, ingen får bli sjuk eller skaffa barn, ingen får bli äldre, heter det vidare.

Men den paranoialiknande valfilmen har inte tagits emot väl i högerkretsar. Där anklagas den för att vara en ren bluff. Något konkret alliansförslag om att avskaffa fasta anställningar eller sänka redan anställdas löner ska det till exempel inte finnas.

– Problemet med den här filmen är att man helt hittar på vad som är borgerlig politik. Det är ingen som har något förslag om 30-procentiga lönesänkningar – hur skulle det ens gå till? Regeringen sätter inte undersköterskors löner, det är ett så uppenbart fabrikat, sade Johan Ingerö, välfärdsansvarig på tankesmedjan Timbro, i SVT:s Morgonstudion på tisdagen.

"LO:s lögner är en brutalisering av valrörelsen som nog har få motstycken i svensk politik. Det enda rätta vore att dra tillbaka filmen och beklaga de många vrångbilderna av motståndarens politiska förlag", heter det i en ledare på dt.se.

Från Moderaternas håll är man också upprörda över filmen.

Enligt partisekreterare Gunnar Strömmer är det "oacceptabelt" att LO beskriver Moderaternas politik på ett så uppenbart osakligt sätt.

– Människors oro ska man ta på stort allvar. Men det finns ett gemensamt ansvar i den politiska debatten i stort att inte göda människors oro med desinformation. LO bidrar till en debatt som gör det svårare för människor att skilja vad som är sant och vad som är falskt. Det skadar den svenska valrörelsen, säger han till DN.

Facebook kallar även han filmen för "lögner".

Men LO, som ända sedan grundandet 1898 haft nära band till Socialdemokraterna och som inför valet kommer satsa 30 miljoner kronor på partiet, verkar ta kritikstormen med ro och menar att valfilmen speglar medlemmarnas genuina oro.

"Vi tänker fortsätta berätta om våra medlemmars oro, några arga moderater till trots", skriver man på sin Twitter.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0 

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0