Falska nyheter
Kulturminister Alice Bah-Kuhnke (MP) vill inte kommentera förekomsten av så kallade "fake news" i statliga Sveriges Television.

M-toppar kräver åtgärder mot falska nyheter i SVT

Publicerad 14 februari 2018 kl 06.31

Media. Riksdagsledamöterna Boriana Åberg, Lars Beckman och Niklas Wykman (alla M) riktar skarp kritik mot förekomsten av falska nyheter i statliga Sveriges Television. Beckman varnar för att tittarna kan bli så besvikna att de flyr till medier utanför etablissemanget.
 – Varför söker sig så många till alternativa medier? frågade han sig retoriskt i riksdagens debatt.

Gilla artikeln på Facebook

I en fråga till Alice Bah Kuhnke (S) uppmanar Boriana Åberg den ansvariga ministern att göra något åt problemet med ”Fake news i SVT”.

I frågan redogör Åberg för en händelse där SVT gjort ett snyftreportage om förhållandena på ett asylboende i M-styrda Staffanstorps kommun, utan att berätta för tittarna att det var S-kommunen Malmö stad som ansvarade för boendet.

"I korrespondensen med Staffanstorps kommunalråd Christian Sonesson medgav redaktören för Opinion live att SVT visste att det var Malmö stad som ansvarade för placeringen. En viktig sakupplysning undanhölls tittarna, och en direkt manipulation av fakta skedde med syfte att svartmåla Staffanstorps kommun", skriver Boriana Åberg i sin skriftliga fråga och fortsätter:

"Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att hindra att SVT producerar fake news?"

I ett svar på Åbergs fråga uppmanar Kuhnke den som är missnöjd med SVT-program att anmäla saken till Granskningsnämnden. Enligt ministern är statliga SVT emellertid ett "oberoende" mediebolag vars verksamhet regeringen inte har med att göra.

Varnade för alternativ media
På tisdagen följde M-kollegorna Lars Beckman och Niklas Wykman upp med en interpellationsdebatt där de frågade vad Alice Bah Kuhnke tänkte göra åt att SVT tenderar att göra "misstag" bara när det gynnar röda och gröna partier.

– Alla begår vi misstag, men när det gång på gång begås misstag. När partibeteckningar på människor vänsterut faller bort och de framställs som vanliga medborgare. När experter och forskare som har en uppfattning som ligger i mitten eller lite grand till höger framställs som ”debattörer” medan debattörer till vänster framställs som experter. När moderatledda kommuner får klä skott för saker som felar i socialdemokratiskt styrda kommuner, sade Niklas Wykman medan Lars Beckman varnade för risken att tittarna vänder sig till alternativa medier.

– Varför går så många till märkliga webbplatser istället för till SVT? Varför är det så många som söker sig till alternativa medier och kanske, tyvärr, uteslutande hämtar sin information därifrån? frågade han sig retoriskt.

"Som minister vore det därför högst olämpligt att kommentera SVT:s publicistiska beslut", skriver Kuhnke.


Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.