Falska nyheter
Finansminister Magdalena Andersson sprider falska påståenden.

"Jag kan tycka att Magdalena Andersson borde hålla tyst"

Publicerad 18 mars 2017 kl 22.46

Media. Det är "uppenbart" att Fria Tider har "tveksam skattemoral", hävdar finansminister Magdalena Andersson (S) i DN sedan tidningen avslöjat att Fria Tiders estniska moderbolag inte betalat någon bolagsskatt förra året. DN berättar dock inte att Estland saknar bolagsskatt, och nu anklagas ministern för att sprida falska nyheter.
 "Hon borde hålla tyst om enskilda om hon saknar bättre källor", skriver Fria Tiders grundare Widar Nord.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i DN Ekonomi som Magdalena Andersson anklagar bland annat Fria Tider för att ha en "tveksam skattemoral". I en intervju med finans­ministern ställs frågan vad regeringen kan göra för att "stoppa den här typen av verksamhet", syftande på Fria Tider och att antal sajter som DN anser sig ha "granskat".

DN hävdade ursprungligen att Fria Tider inte betalat någon skatt vare sig i Sverige eller Estland 2016. I själva verket hade Fria Tider betalat runt en halv miljon i mervärdes­skatt det året, men DN valde då att lyfta fram att Fria Tider minsann inte har betalat någon estnisk "bolagsskatt" under 2016. En skatt som inte existerar.

"Allt vi gör är lagligt. Det är DN som ägnar sig åt förtal när de vägrar erkänna att de ljög när de skrev att vi inte betalat någon skatt i Estland eller Sverige. Den enda skatt vi ska betala är mervärde­skatt, moms, och momsen har vi betalat", skriver Nord på webbforumet Flashback och fortsätter:

"Bolagsskatt finns inte i Estland som istället tillämpar en utdelningsskatt. DN antyder ändå, vilseledande, att det är något konstigt med att vi "inte betalt bolagsskatt". Inte heller detta är någon tolkningsfråga. En enkel googling räcker."

Widar Nord har i ett blogginlägg publicerat bevis för att Fria Tider betalar skatt via det estniska bolaget FT News Group OÜ. Han understryker att Fria Tider betalar alla de skatter som tidningen ska betala och att DN sprider falska nyheter i sina artiklar i syfte att smutskasta sin mindre konkurrent. Nord är starkt kritisk till att Andersson deltar i anklagelserna, som hon även sprider på sin Facebook-sida.

"Vi betalade in en halv miljon kronor till den svenska statskassan i skatt förra året, trots att vi inte gjorde några vinster", skriver han och tillägger:

"Det är ungefär halva Magdalena Anderssons skattefinansierade årslön, som belastade samma statskassa med runt en miljon. Jag kan tycka att hon borde hålla tyst om enskilda så länge hon inte kan peka på något skattefusk från vår sida, eller i alla fall ha bättre källor än en felaktig DN-artikel som stöd för ett så kategoriskt uttalande."


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.