Falska nyheter

DN "förtydligar" falsk nyhet om Fria Tider

Publicerad 17 mars 2017 kl 20.30

Media. Tidningen Dagens Nyheter har publicerat en uppföljande artikel efter gårdagens granskning av Fria Tider, där DN felaktigt påstod att tidningen inte betalat någon skatt vare sig i Estland eller Sverige under 2016.

Gilla artikeln på Facebook

I själva verket har Fria Tider betalat runt en halv miljon i skatt under 2016. Istället för att rätta den felaktiga artikeln lyfter DN fram att Fria Tider inte betalar någon bolagsskatt i Estland, och kallar Fria Tiders dementi ett "förtydligande".

DN nämner inte skälet till att Fria Tider inte har betalat någon bolagsskatt i Estland.

– Skälet är att Estland saknar bolagsskatt, säger Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.

Under torsdags­kvällen skickade han in kvitton på flera av bolagets andra skatte­inbetalningar till DN. Att morgon­tidningen både ljuger och vägrar göra korrekta rättelser borde ändå inte förvåna, anser han.

– I fallet där Expressen (DN:s systertidning red. anm) ljög om en pensionär från Västra Frölunda vägrade man ju att rätta flera uppenbara förtalsuppgifter, men både PON och Stockholms tingsrätts politiska jury friade den publiceringen och dömde istället pensionären att betala 1,2 miljoner kronor. Det är klart att Bonnier som koncern drar slutsatsen att de kan publicera vad som helst efter en sån seger, säger Nord.

Samtidigt visar DN:s falska uppgifter att Fria Tider gör rätt, menar han.

– De kan inte hitta några fel i vår journalistik, för då hade de granskat den istället för att sprida falska uppgifter om oss som personer. Men det är så här vänstern alltid har jobbat. Man förlorar varje argument i sakfrågan men satsar istället på att smäda de man inte gillar, säger Widar Nord.

Falsk nyhet om Fria Tider i DN


Hade afghansex på HVB-hemmet. Den 45-åriga politikern var nämndeman för S i samma tingsrätt som dömer henne.0 Plus

Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Varning för snöstorm på Hawaii

Räknar med över 30 cm snö och stormbyar. "Resor bör begränsas till enbart nödsituationer."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Kultur

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0