Tiny.cc/SyriaFreedom/CC-BY

Majoriteten av Syrien­rebellerna är utländska jihadister

Publicerad 9 september 2012 kl 14.06

Politik.Islamistiska terrorister från utlandet med avsikt att omvandla Syrien till en enväldig teokrati har vuxit sig så starka att de nu utgör majoriteten av de rebellstyrkor som krigar mot president Bashar al-Assad och hans regering, uppger en fransk kirurg från Aleppo till Reuters.

Gilla artikeln på Facebook

Det är fransmannen Jacques Beres, en av grundarna till den medicinska välgörenhets­organisationen Läkare Utan Gränser, som efter att ha återvänt till Paris från Syrien på fredagskvällen nu berättar om sina erfarenheter från krigsområdet.

Enligt den 71-årige läkaren Beres var 60 procent av personerna som han behandlat denna gång rebeller och minst hälften av dem var icke-syriska.

- Det är verkligen en märklig syn. De säger direkt att de inte är intresserade av Bashar al-Assads fall men att de funderar på hur de ska ta makten efteråt och upprätta en islamisk stat med sharialagar som ska bli en del av det globala kalifatet, säger han till Reuters.

Den USA-ledda oppositionen i Syrien har haft svårt att rekrytera anhängare bland landets egna befolkning och även bland syriska invandrargrupper i Sverige tycks stödet för den sittande regeringen vida överstiga populäriteten hos de omvittnat terror- och islamistanstrukna rebellerna.

"Tack för att ni skriver sannningen om mitt hemland Syrien, det är det ingen annan som gör i Sverige" skriver en ung syrier till Fria Tider via e-post efter att vi publicerat en video som visar rebellernas beteende utanför Aleppo.

Men även om fotfolket inom den syriska oppositionen utgörs av islamister, utländska terrorister och unga kriminella, så befinner sig ledarna för samma organisation på högsta politiska- och mediala nivå. Enligt en artikel i The Guardian som Fria Tider citerade i juli är flera ledare i den syriska oppositionen prominenta medlemmar i neokonservativa lobbygrupper och i den hemlighetsfulla Bilderberg­gruppen. Även Bonnierkoncernens styrelseordförande Jonas Bonnier och Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt är medlemmar i samma ljusskygga organisation.

Den syriska oppositionen har bland annat tagit emot omfattande finansiellt stöd från amerikanska utrikesdepartementet sedan 2005 - ett samarbete som utökats kraftigt. I dagsläget får oppositionen ammunition och vapen via USA:s arabiska allierade samt direkt operativt stöd av amerikanska underrättelsetjänsten CIA. Sedan det avslöjats att de syriska rebellerna till största del är jihadister har dock röster höjts i det amerikanska etablissemanget för att USA:s inblandning kan slå tillbaka mot dem själva.

- Skapandet av al-Qaida-kopplade terrorceller som strider mot den syriska militären är ett hot mot USA och ett aber för de som vill beväpna den syriska oppositionen, sa försvarsanalytikern Joseph Holliday vid Institutet för krigsstudier.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0