Maktstriden i SD
MINNS INGET: SD:s Mattias Karlsson "kan inte dra sig till minnes" att han skrivit texten på kontroversiella Motpol.

Mattias Karlsson pekas ut som skribent på "neofascistisk" sajt

Publicerad 11 mars 2015 kl 13.27

Granskning. Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson anklagas nu för att under pseudonym ha bidragit med text till den nationalistiska bloggportalen Motpol – en webbplats som han själv har betecknat som "neofascistisk". Men själv hävdar SD-toppen att han ingenting minns av händelsen.

Dela artikeln

Hösten 2009 skickade en SD-medarbetare in en lång text till Motpol-bloggen Wodinaz. Medarbetaren, som kallade sig ”Anders Lundgren”, gav bland annat en initierad beskrivning av partiets ideologiska bakgrund och strategi inför riksdagsvalet året därpå.

Bakom den mystiska pseudonymen dolde sig ingen mindre än SD-toppen Mattias Karlsson. Det uppger Daniel Friberg, som driver Motpol och bokförlaget Arktos, nu i en intervju med Arbetarbladet.

Karlsson har tidigare beskrivit Motpol som en "neofascistisk" sajt. Trots det har han enligt Friberg alltså själv både bidragit med material till verksamheten och ”gillat” Facebook-uppdateringar från bokförlaget Arktos, som är tätt knutet till Motpol.

– Detta visar ju att han egentligen inte ens själv tror på det han påstår, säger Daniel Friberg till Arbetarbladet.

"Minns inget"
Fria Tider har sedan i slutet av förra veckan sökt SD:s presschef Henrik Vinge för en kommentar. När han slutligen återkom på onsdagen uppgav han att Mattias Karlsson inte ville kännas vid texten på bloggportalen.

– Jag pratade med Mattias. Han kan inte dra sig till minnes att han skulle gjort någon intervju med Motpol, säger Henrik Vinge.

Fria Tider har bett SD-veteranen och före detta partisekreteraren Jan Milld att läsa igenom texten på Motpol och ge en bedömning om vem som kan ha skrivit den. Han säger att han spontant bara kan komma på två personer som kan ha legat bakom pseudonymen: Mattias Karlsson och Jimmie Åkesson.

– Min gissning blir Mattias Karlsson. De åsikter och resonemang som ges i svaren i intervjun avviker inte på någon punkt från vad jag skulle ha kunnat vänta mig från honom, lyder Millds utlåtande.

I februari inledde SD:s medlemsutskott uteslutningsärenden mot flera personer i SD Stockholm stads nya styrelse. Bakgrunden var att personerna i en artikel i vänsterextrema Expo anklagats för att vara ideologiskt avvikande – bland annat genom att ha "uttryckt uppskattning för material från Arktos förlag och bloggportalen Motpol".


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.