Maktstriden i SD
Mattias Karlsson (SD).

Mattias Karlsson vägrar erkänna nya styrelsen i Stockholm

Publicerad 24 mars 2015 kl 19.37

Inrikes. Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson vägrar att släppa fram partiets nya styrelse i Stockholms stad, rapporterar Dagens Nyheter. Detta trots att styrelseförslaget valdes av en stor majoritet av medlemmarna.

Gilla artikeln på Facebook

William Hahne, som företräder SD:s högerfalang, utmanade i början av mars partiledningens styrelseförslag i Stockholms stad.

Hahnes styrelse – som bland annat består av entreprenörer, läkare, forskare, jurister och ekonomer – röstades igenom med god marginal i samband med årsmötet.

Men den nya styrelsen har ännu inte kunnat inleda sitt arbete, konstaterar Hahne idag i ett inlägg på Facebook.

"Över tre veckor har nu gått sedan jag valdes som ordförande på SD Stockholms stads årsmöte. Trots det har varken jag eller någon annan i den nyvalda styrelsen fått tillgång till distriktets hemsida, e-post, bankkonton, medlemsregister, konton på sociala medier, lokalnycklar eller någonting annat överhuvudtaget av det som distriktet besitter", skriver han.

SD:s mer vänsterorienterade partiledning försökte redan före mötet att göra allt vad man kunde för att förhindra maktskiftet i Stockholm. Bland annat inleddes så kallade uteslutningsärenden mot såväl William Hahne som fyra andra personer i styrelseförslaget. 

Bakgrunden var en artikel i vänsterextrema Expo där personerna anklagades för att vara ideologiskt avvikande – bland annat genom att ha visat intresse för de berömda konservativa författarna Oswald Spengler och Ernst Jünger. Hahne anklagas också för att ha använt ett medlemsregister på ett otillåtet sätt.

Den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson bekräftar nu till Dagens Nyheter att den nya Stockholmsstyrelsen blockeras från att tillträda.

– Det beror på att det var ett väldigt turbulent möte där det inkom en rad olika klagomål och synpunkter om stadgebrott och annat som nu utreds. Och innan den utredningen är klar är det svårt att formalisera beslutet på mötet, säger den kontroversielle SD-politikern.

Han passar också på att kritisera Hahne och dennes roll som vice ordförande i ungdomsförbundet SDU.

– Jag är oroad över den utveckling som varit i SDU under bland annat William Hahnes ledning och jag hoppas att det inte får konsekvenser för partiet, säger Mattias Karlsson till Dagens Nyheter.

William Hahne är starkt kritisk till agerandet, och ser det som ett angrepp mot medlemsdemokratin.

"Jag vill ingenting annat än att lägga ner kropp och själ för Sverigedemokraterna i Stockholm och visa vilken potential vi har att bli starka här. Men genom att den förlorande sidan inte går vidare och respekterar medlemmarnas vilja, utan istället ägnar sig åt rena sandlådefasonerna, har verksamheten stått still. De som får lida för detta är medlemmarna i SD Stockholms stad som inte vill något hellre än att ha en välfungerande verksamhet i huvudstaden", skriver han på Facebook.

Igår skrev Dagens Nyheter att SD:s partiledning uppges vara oense om hur Hahne ska hanteras. Enligt tidningens uppgifter vill Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson och partisekreteraren Richard Jomshof utesluta den unge utmanaren, medan den före detta partisekreteraren Björn Söder och den förre ekonomisk-politiske talespersonen Sven-Olof Sällström vill nöja sig med att ge honom en "varning".

SD:s partiledning väntas under onsdagen ta ställning till huruvida årsmötet i Stockholms stad ska ogiltigförklaras.


"Sexfantasier inte alltid så PK". Porrforskarens nya fakta utmanar feministiska teorier.0 Plus

Nya Sverigebilden

Scener från Malmö väcker förundran i USA. "Den svenska regeringen har tagit in en befolkning som hatar dem."0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Otryggheten är högst verklighetsbaserad – och resultatet av politiska val.0 Plus

Mer från Inrikes

1 av 5 pojkar i Skarpnäck har rånats nyligen

Ny enkätundersökning.. Många har rånats och är rädda i huvudstaden.0 

93-åringen var försvagad den senaste tiden. "Att önska frid över hans minne vore ett uttryck för den borgerliga sentimentaliteten."0 

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0