Klimatet
Enligt etablerad vetenskap beror jordaxelns förflyttning på så kallad precession (se Wikipedia). Men miljöminister Per Bolund (MP) sprider nu en kinesisk teori om att det är global uppvärmning som ligger bakom fenomenet.

Ministern: "Jordaxeln förskjuts" av klimatet

Publicerad 26 april 2021 kl 06.11

Inrikes. Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) skriver på Twitter att människan har "förskjutit jordaxeln" genom att orsaka så kallad global uppvärmning. Men i själva verket kan ministern ha gått på kinesisk propaganda som riktar sig till så kallade baizuo-politiker i västvärlden.

Gilla artikeln på Facebook

"Klimatkrisen har gått så långt att jordaxeln förskjuts. Det visar hur stor påverkan vi människor har på vår planet, och varför vårt fotavtryck snabbt måste minska", skriver ministern och hänvisar till en statlig kinesisk studie som hävdar just det.

I studien pekar kineserna på satellitdata som visar att nordpolen har slutat röra sig i sydlig riktning 1995 och nu istället rör sig i ostlig riktning. Rörelsens hastighet har samtidigt 17-faldigats fram till idag, enligt kineserna.

Totalt handlar det om en förflyttning av nordpolen på 4 meter sedan 1980.

"Den allt snabbare minskningen av landbundet vatten som blir resultatet av smältande glaciärer är den huvudsakliga orsaken till polens snabba förflyttning sedan 1990-talet", slår de kinesiska forskarna, under ledning av Shanshan Deng vid den Kinesiska vetenskapsakademin, fast i studien.

Enligt studien är det dock inte bara glaciärernas minskade volym som orsakat förskjutningen, utan även att människan pumpar upp mer grundvatten än tidigare ur jordskorpan.

Utelämnar känt fenomen
Hur säkra forskarna är på sin sak skriver man inte. "Den sekulära polförflyttningen genomgick en riktiningsförändring på 1990-talet, men de underliggande orsakerna är fortfarande oklara", erkänner man dock själva i studien.

Någon sådan reservation finns dock inte med i Bolunds Twitter-inlägg, och nu påpekar användare att Bolund helt enkelt verkar ha gått på kinesisk propaganda.

"Som geolog vill jag upplysa om milankovitchcyklerna. Jordens axel oscillerar mellan 22,1 och 24,5 grader med en cykel på 41.000 år dvs den rör faktiskt på sig hela tiden. Detta har vi känt till sedan 1920-talet", skriver en användare där.

Milankovitchcyklerna är ett fenomen som bland annat innebär att jordaxeln utsätts för en "precession", det vill säga vinglar lite i rymden. Trots att fenomenet varit känt i 100 år och utgör den etablerade förklaringen till varför nordpolens rörelse ändrar kurs ibland så nämns det inte med ett ord i kinesernas studie.

"Baizuo-politiker"
Det är inte första gången som geopolitiska storspelare för fram klimatteorier med undergångstema som riktar sig till en västerländsk publik.

Under kalla kriget spred sovjetiska forskare uppgifter om att ett kärnvapenkrig kunde utrota det mänskliga livet på jorden genom en global nedkylning – en "atomvinter” – som påstods bli följden av att atombomberna rörde upp ett moln av stoft som skulle skymma solen och kyla ned planeten i flera år.

Fria Tider har tidigare uppmärksammat Fox News inslag om att andra ledamöter av den Kinesiska vetenskapsakademin har identifierat en svaghet hos västerländska PK-politiker, som de kallar för baizuo (白左), och som innebär att de är särskilt mottagliga för propaganda inom områdena "minoriteter, HBTQ och miljöfrågor".

Kina är sedan tidigare kraftigt gynnat av västvärldens allt hårdare klimatkrav på den inhemska industrin, som gör kinesiska jämförelsevis billigare och mycket enklare att tillverka.


Attackerades av gäng på 20-tal personer. Mobben var beväpnad med knivar, machetes, hammare, knogjärn och yxa.0 Plus

Hemliga dokument släppta. Svenska spaningen: "Föremålet var runt, 6 till 10 meter och omringat av en strålande ring."0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.