Ebolautbrottet i Afrika

Misstänkt ebolafall i Stockholm

Publicerad 31 augusti 2014 kl 22.08

Inrikes. En man har insjuknat i feber efter att ha besökt ett av de eboladrabbade länderna i Afrika, rapporterar Aftonbladet. Mannen vårdas nu på infektionskliniken på Karolinska sjukhuset (KI).

Gilla artikeln på Facebook

Sjukvården agerar nu enligt en särskild handlingsplan som Socialstyrelsen har tagit fram för att hantera ebola i Sverige, skriver Aftonbladet.

Åke Örtqvist är chef på smittskyddsenheten i Stockholms läns landsting. Han säger till tidningen att alla som har besökt ett område där epidemin förekommer och som insjuknar inom 21 dagar ska behandlas som misstänkta ebolafall enligt handlingsplanen om deras feber överstiger 38 grader. Han säger vidare att risken att mannen faktiskt har drabbats av ebolaviruset måste anses vara extremt liten.

Den patient som nu vårdas på infektionskliniken uppsökte själv en lokal akutmottagning under söndagen och ska då ha förnekat att han träffat någon ebolapatient under sin resa i Afrika.

– Men det vet vi ju inte, och det är inte säkert att han vet det heller, konstaterar Åke Örtqvist i en kommentar till Aftonbladet.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

Åklagaren rasar mot Stockholms tingsrätt efter Allra-fiasko

200 miljoner "borta".. "Det är oroväckande att det kan bli så uppenbara fel".0 

Federley "återförenas" med pedofilen

Bilder från grannar avslöjar.. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0