Trumps krig mot Syrien
Så här menar professor Theodore Postol att gasattacken kan ha utförts.

MIT-professor: Inga bevis för att Assad utförde gasattacken

Publicerad 13 april 2017 kl 13.52

Utrikes. En professor vid det respekterade MIT-universitetet i amerikanska Cambridge ifrågasätter Trump-administrationens påstående att Assad-regeringen låg bakom gasattacken i Idlib-provinsen i Syrien. Han menar att det varken finns bevis för att attacken skedde från ett flygplan eller vem som utförde den, rapporterar RT.

Gilla artikeln på Facebook

© US

Bild på sarinbehållaren från nedslagsplatsen enligt Theodor Postol (klicka för större).

I tisdags släppte Vita huset delar av en tidigare hemligstämplad underrättelserapport som anklagar Syriens president Bashar al-Assad för att ha beordrat gasattacken förra veckan, där syriska plan påstås ha släppt kemiska vapen på civila i den rebellkontrollerade staden Khan Shaykhun.

Men enligt Theodore Postol, professor emeritus vid Massachusetts Institute of Technology (MIT), innehåller rapporten inga sådana bevis, skriver han i en 14-sidor utförlig bedömning av Vita husets rapport.

"Jag har granskat rapporten noggrant, och tror det kan visas, utan tvekan, att dokumentet inte ger några som helst bevis för att den amerikanska regeringen har konkret vetskap att regeringen i Syrien var källan till det kemiska angrepp som skedde i Khan Shaykhun runt klockan 6-7 på morgonen den 4 april", skriver Theodore Postol.

Professorn menar tvärtom att bevis talar för att attacken skedde från marken.

"Faktum är att ett väsentligt bevis som citeras i dokumentet pekar på en attack som utförts av personer på marken, inte från ett flygplan", påpekar han.

Enligt Theodore Postol är det troliga scenariot att en sprängladdning placerats ovanpå en behållare med saringas och sedan detonerats.

"Denna mekanism för spridning är väsentligen detsamma som att slå en tandkrämstub med en stor hammare, som sedan resulterar i att tuben brister och tandkrämen sprids i många riktningar, beroende på hur tandkrämstuben spricker. Om detta faktiskt är den mekanism som använts för att sprida saringasen, indikerar detta att sarinröret placerades på marken av personer på marken och inte släpptes från ett flygplan", skriver han i sin bedömning och fortsätter:

"Ingen kompetent analytiker skulle ha missat det faktum att den påstådda sarinbehållaren var kraftfullt krossad ovanifrån, snarare än exploderad av ammunition från insidan. Alla dessa mycket amatörmässiga misstag tyder på att Vita husets rapport, liksom tidigare rapport från Obamas tid i Vita huset, inte granskats ordentligt av underrättelsetjänsten så som påstås."

Det enda som Vita husets underrättelserapport bevisar, menar Theodore Postol, är att det faktiskt skedde en gasattack på den angivna platsen:

"De enda odiskutabla fakta som anges i Vita husets rapport är påståendet att en kemisk attack med nervgas inträffade i Khan Shaykhun i Syrien på morgonen. Även om Vita huset upprepar detta på många ställen innehåller rapporten absolut inga bevis för att attacken var resultatet av ammunition som släppts från ett flygplan. I själva verket innehåller rapporten absolut inga bevis som indikerar vem som var förövaren av detta illdåd", säger Theodore Postol i sitt svar.

Postol har tidigare kritiserat Vita husets rapport från 2013 om den då påstådda gasattacken i Ghouta nära den syriska huvudstaden Damaskus. Vid det tillfället sade USA att deras infraröda satelliter hade uppfattat både uppskjutningen och nedslaget av attacken. "Detta är inte möjligt", säger Theodore Postol i en intervju med RT och hävdar att de amerikanska satelliterna bara kan upptäcka själva uppskjutningen eftersom nedslaget av en sådan attack inte skapar någon explosion.

"Återigen har vi alltså en situation där Vita huset har utfärdat en uppenbart falsk, vilseledande och amatörmässig underrättelserapport", påpekar professorn i sitt senaste 14-sidor långa svar.

"Vad jag med säkerhet kan säga är att det som vårt land nu får höra från Vita huset kan inte vara sant och det faktum att denna information har lämnats i detta format höjer allvarliga frågor om hanteringen av vår nationella säkerhet", understryker han.

Den amerikanska underrättelserapporten baseras bland annat på uppgifter från sociala medier, skriver Vita huset.

Theodore Postols intervju med tv-kanalen RT:


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.