Mitt i krisen – Miljöpartiet vill öka det svenska biståndet

Publicerad 16 maj 2020 kl 10.52

Inrikes. Miljöpartiets Peter Eriksson vill nu att Sverige ökar sitt bistånd till andra länder bland annat för att bekämpa hotande svält i Afrika och så kallade klimatförändringar samt sprida "jämställdhet" och demokratiska värderingar.

Gilla artikeln på Facebook

Sverige ger redan bort 52 miljarder årligen i bistånd till andra länder. Men nu vill biståndsminister Peter Eriksson att biståndet ska bli ännu högre, uppger SR Ekot.

Detta beroende på coronakrisen och dess konsekvenser.

Enligt Eriksson riskerar nu alla de satsningar som gjorts i fattigare länder de senaste decennierna att slås ut. Bland annat kan det uppstå svält i Afrika, hävdar han.

Lösningen, förklarar han, är ännu mer bistånd.

Enligt Sveriges Radio pekar Eriksson ut följande "problem" som behöver lösas: klimatet, "minskad demokratisk utveckling", bristande jämställdhet och risk för svältkatastrof i Afrika.

– Jag tycker att behoven är större idag än tidigare och jag skulle ju vilja se att vi ökar det svenska biståndet. Det kommer antagligen att vara en tuff debatt. Där att vi ser ju enorma behov även i Sverige och stora utmaningar när det gäller kommuner och landsting, säger han till Ekot.

Regeringen har gett biståndsorganet Sida i uppdrag att utreda det svenska biståndet på grund av det förändrade läget i mottagarländerna. Bland annat är det numera, på grund av corona, svårt att flyga in mediciner och andra förnödenheter.


Nyheter från förstasidan

"Mirakel" krävs för att rädda Löfven

I princip klart att regeringen faller. Nu jobbar han helg för att hinna bevilja bidrag till alla viktiga särintressen innan befogenheterna avskaffas på måndag.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Nationalmuseum: Tavla som visar fiskare i båt är rasistisk. Sprider idé om "nedärvda folkliga särdrag".0 

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0