Covid-19 i Sverige

"Mycket hög risk" för coronaspridning i Sverige

Publicerad 10 mars 2020 kl 14.15

Inrikes. Folkhälsomyndigheten höjer nu risken för en coronaspridning i Sverige till den allra högsta. Risken är nu "mycket hög", enligt myndigheten. Alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, uppmanas nu att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta.

Gilla artikeln på Facebook

Det som utomstående experter och en mängd kritiker i sociala medier förutspått ser nu ut att inträffa.

Folkhälsomyndigheten meddelar idag att man ser tecken på samhällsspridning av corona i Region Stockholm och i Västra Götalandsregionen.

"Allmän smittspridning i hela landet ser myndigheten inte, men risknivån höjs nu till den högsta – mycket hög risk för samhällsspridning i Sverige. Alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, uppmanas nu att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta", skriver myndigheten på sin hemsida.

Bara i Stockholm rapporterades idag 60 nya fall av corona.

– Vår uppfattning är att det finns indikation på samhällssmitta, framför allt i regionerna Stockholm och Västra Götaland, sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en pressträff.

– Men det kan naturligtvis finnas utanför. Vi får se de närmaste dagarna. Det är inte bara fall från Italien, utan alla de som går under radarn, som kommer från alla möjliga håll och som inte identifieras. Det är stor rörlighet i Europa och smittan finns ju i de nordiska länderna. Vi vill redan nu skicka ut tydliga signaler till allmänheten för att minska spridningen, fortsätter han

Även personer med milda symptom bör nu stanna hemma från till exempel arbetet, enligt de nya rekommendationerna.

– Detta gäller privat, och det gäller i hela landet, enligt Johan Carlson.

Totalt finns det nu 326 coronafall i Sverige och en handfull av dessa beräknas vara inhemsk smitta.

Bara för nio dagar sedan påstod Folkhälsomyndigheten att det var "låg risk" för allmän spridning i Sverige.

Folkhälsomyndigheten förklarar vidare på hemsidan:

"Läget innebär att det är viktigt att var och en med symptom, även milda begränsar sociala kontakter där smitta riskerar att överföras. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet och kan bidra till att minska spridningens omfattning. Särskilt viktigt är att de som arbetar inom äldreomsorg och vård av äldre inte går till jobbet om de får symptom på luftvägsinfektion. Anhöriga bör också undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden, och aldrig göra ett besök om man har luftvägssymtom. Att undvika onödiga besök skyddar de mest sårbara."


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Asylkaoset

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0