Bostadsbubblan

"Nästintill omöjligt för unga att köpa en etta i Stockholm"

Publicerad 9 februari 2022 kl 17.41

Ekonomi. Bostadspriserna i Sverige fortsätter uppåt, och börjar nå närmast absurda nivåer. En bostadsrätt i Stockholm kostar nu i genomsnitt 114.000 kronor per kvadratmeter, enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Dela artikeln

Det är idag mycket få unga personer som har möjlighet att betala både kontantinsats, ränta, amorteringar och avgifter.

– En ungdom har det nästintill omöjligt att köpa en etta i Stockholm, säger Hans Flink vid Svensk Mäklarstatistik till SVT Nyheter.

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen konstaterar i SVT:s "Aktuellt" att en genomsnittlig bostadsköpare idag lånar dubbelt så mycket som för tio år sedan.

– Så länge räntorna är låga, priserna går upp och man har arbete så går det bra. Men när den där spiralen vänder neråt är det många som kan hamna i ett utsatt läge. Och är det väldigt många som hamnar i ett utsatt läge då kan det påverka svensk ekonomi, säger Thedéen.

Villapriserna i Sverige har ökat med 28 procent bara sedan pandemin bröt ut, enligt Svensk Mäklarstatistik.

I januari ökade priserna på bostadsrätter med 1 procent medan villorna var oförändrade januari. Prisutvecklingen på årsbasis ligger på samma nivå som förra månaden, +6 procent för bostadsrätter och +13 procent för villor, enligt de nya siffrorna.


Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.