Ebolautbrottet i Afrika

Nina, 26, smittades av ebola

Publicerad 15 oktober 2014 kl 13.28

Utrikes. Den 26-åriga sjuksköterskan Nina Pham blev den första som smittats av ebola i USA och det andra inhemska fallet i västvärlden.

Gilla artikeln på Facebook

© TCU

Sjuksköterskan Nina Pham, 26, smittades av ebola.

Nina Pham, vars identitet avslöjats under veckan, blev USA:s första och västvärldens andra inhemska fall av ebola, rapporterar AP. Under onsdagen bekräftades dessutom att ytterligare en anställd på Presbyterian Hospital i Dallas, där Pham var en av sjukvårdarna som tog hand om det första amerikanska ebolafallet Thomas Eric Duncan, insjuknat i ebolafeber. I och med att vårdanställda i USA smittats av ebola befarar myndigheterna att antalet amerikanska fall av ebola kommer att växa de närmaste dagarna.

– Vi vet inte idag hur många vårdanställda eller övriga som i sådana fall utsatts för smitta, men det handlar i slutändan om ett relativt stort antal tror vi, sade Tom Frieden, chef för den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC, till AP.

Nina Pham beskrivs som en sjuksköterska specialiserad på smittsamma sjukdomar som ebolafeber. Under sin utbildning på sjuksköterskeutbildningen på TCU, Texas Christian University, studerade hon bland annat mikrobiologi och infektionskontroll. I hennes utbildning ingick att läsa bästsäljaren "The Hot Zone", en bok från 1994 som handlar om ebolaviruset och andra virala blödarsjukdomar.

Under tisdagen riktade dessutom sjuksköterskornas fackförbund i USA mycket skarp kritik mot sjukhuset där Pham arbetade. Bland annat påpekades omfattande brister i skyddsutrustningen där många av de vårdanställda som tog hand om ebolasjuke Duncan var alldeles för dåligt skyddade. Flera av sjuksköterskorna uppges ha provisoriskt tejpat ihop sin skyddsutrustning för att göra den mer heltäckande och delar av sjuksköterskornas huvuden och nackar uppges ha varit exponerade, skriver AP.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Stor meteor" över Sverige och Norge

Eldklot lyste upp himmelen vid norska gränsen. "Det är en stor meteor, och det här är sällsynt".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0