Ebolautbrottet i Afrika

Nina, 26, smittades av ebola

Publicerad 15 oktober 2014 kl 13.28

Utrikes. Den 26-åriga sjuksköterskan Nina Pham blev den första som smittats av ebola i USA och det andra inhemska fallet i västvärlden.

Gilla artikeln på Facebook

© TCU

Sjuksköterskan Nina Pham, 26, smittades av ebola.

Nina Pham, vars identitet avslöjats under veckan, blev USA:s första och västvärldens andra inhemska fall av ebola, rapporterar AP. Under onsdagen bekräftades dessutom att ytterligare en anställd på Presbyterian Hospital i Dallas, där Pham var en av sjukvårdarna som tog hand om det första amerikanska ebolafallet Thomas Eric Duncan, insjuknat i ebolafeber. I och med att vårdanställda i USA smittats av ebola befarar myndigheterna att antalet amerikanska fall av ebola kommer att växa de närmaste dagarna.

– Vi vet inte idag hur många vårdanställda eller övriga som i sådana fall utsatts för smitta, men det handlar i slutändan om ett relativt stort antal tror vi, sade Tom Frieden, chef för den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC, till AP.

Nina Pham beskrivs som en sjuksköterska specialiserad på smittsamma sjukdomar som ebolafeber. Under sin utbildning på sjuksköterskeutbildningen på TCU, Texas Christian University, studerade hon bland annat mikrobiologi och infektionskontroll. I hennes utbildning ingick att läsa bästsäljaren "The Hot Zone", en bok från 1994 som handlar om ebolaviruset och andra virala blödarsjukdomar.

Under tisdagen riktade dessutom sjuksköterskornas fackförbund i USA mycket skarp kritik mot sjukhuset där Pham arbetade. Bland annat påpekades omfattande brister i skyddsutrustningen där många av de vårdanställda som tog hand om ebolasjuke Duncan var alldeles för dåligt skyddade. Flera av sjuksköterskorna uppges ha provisoriskt tejpat ihop sin skyddsutrustning för att göra den mer heltäckande och delar av sjuksköterskornas huvuden och nackar uppges ha varit exponerade, skriver AP.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Hysterisk poliskvinna som sköt ihjäl man av misstag åtalas

Råkade dra fel vapen.. Skjutningen har utlöst omfattande raskravaller i Minneapolis.0 

Fortsatta raskravaller i Minneapolis

Plundringståg och kaos för andra natten i rad.. Poliskvinna råkade skjuta ihjäl svart man – drog fel vapen.0 

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0 

Kultur

John Cleese ber också om ursäkt – för att han skämtat om vita. Monty Python-komikerns utspel efter Apu-skandalen.0 

Ber om ursäkt för att han gjorde Apus röst i Simpsons. "Jag ber om ursäkt för att jag varit en del i att skapa detta."0