Riksdagen höjde den så kallade fribeloppsgränsen med ungefär 30.000 kronor den 1 januari 2011. Fribeloppet är den gräns som de studerande får ha i inkomst utan att studiemedlen reduceras.
CSN har nu gjort en uppföljning av reformen, en uppföljning som lämnats till regeringen. Resultatet visar att en högre andel studerande får behålla sitt studiemedel som en följd av höjningen. Det är även färre studerande som återkrävs på pengar i efterhand.
– De studerande tjänar även mer pengar efter att reformen genomförts. Samtidigt halverades gruppen som hade en inkomst över fribeloppsnivån, från åtta till fyra procent, säger Carl-Johan Stolt vid CSN:s utvärderings- och statistikenhet.
Inga tecken på mer arbete
Knappt hälften av de studerande med studiemedel uppger att de arbetar vid sidan av studierna under terminstid. CSN ser, trots fribeloppshöjningen, inga tecken på att fler studerande väljer att arbeta vid sidan av studierna.
– Andelen som arbetar är den samma som innan reformen. De som arbetar tycks dock arbeta något mer än tidigare, säger Carl-Johan Stolt.