Anna Kinberg Batra (M).

M-toppen får kritik: Hyllade inte Israel tillräckligt mycket

Publicerad 6 september 2016 kl 19.02

Utrikes. Moderatledaren Anna Kinberg Batra kritiseras nu från israeliskt håll för att inte ha uttalat sig tillräckligt positivt om Israel under sitt besök i landet, rapporterar Times of Israel.

Dela artikeln

I Jerusalem hade Kinberg Batra bland annat ett möte med premiärminister Benjamin Netanyahu för att diskutera hur man kan förbättra relationerna mellan Sverige och Israel.

Under vistelsen bedyrade M-ledaren gång på gång att hon är stor vän till Israel. Men kommentarerna var uppenbarligen inte tillräckliga för företrädare för den israeliska regeringen, som har kunnat vänja sig vid en stor underdånighet från västerländska ledares sida.

– Innan besöket presenterade hon sig som en nära vän och fick oss att tro att hon skulle använda sitt besök som en plattform för att göra positiva uttalanden om Israel. Men hon levererade inte, säger en "högt uppsatt" tjänsteman till Times of Israel.

Relationerna mellan Sverige och Israel har blivit alltmer kyliga sedan Margot Wallström (S) tog över som utrikesminister. Anna Kinberg Batra har bland annat kritiserat beslutet att erkänna Palestina, men enligt den israeliske tjänstemannen fällde hon under besöket "inte en enda väsentlig kommentar" som tydde på att hon har en fundamentalt annorlunda syn än Wallström på Israel-Palestinakonflikten.

– Israel förväntade sig att hon skulle ha en annorlunda inställning till Israel men så visade sig inte vara fallet, säger källan.


Nyheter från förstasidan

Nationalister mot seger i belgiskt val

Vlaams Belang leder i mätningarna. Vill bland annat uppmuntra kvinnor att skaffa barn före 30.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Rumble anser sig ha missgynnats av konkurrenten. Profilerar sig som ett höger-Youtube med mer yttrandefrihet.0 

Mer från Utrikes

Sköt ihjäl bråkig black lives matter-demonstrant – benådas

Agerade i självförsvar.. Guvernören: "Det kan inte någon vänsteråklagare ändra på".0 

Utvidgar censuren. Nyhetsbyrån Ria Novosti och officiella regeringsorgan inkluderas.0 

Vetenskap

Tecken på atmosfär runt jordlik planet. Upptäckten med James Webb-teleskopet.0 

Kultur

Pojkscouterna blir könsneutrala. Byter namn – efter 114 år.0