Rysslands krig mot IS
UPP I RÖK: En IS-ledningscentral i al-Raqqa, Syrien, visade sig även innehålla en vapendepå när ryska plan gick till attack.

Ny asylström till Sverige när IS-krigare flyr Putin i Syrien

Publicerad 6 oktober 2015 kl 20.19

Utrikes. Desertering och flykt mot Europa har blivit det enda alternativet för många IS-terrorister som nu möter en övermäktig fiende i Syrien. Enligt rysk militär har runt 600 terrorister redan övergett sina posteringar och satt kurs mot Europa för att söka asyl.

Gilla artikeln på Facebook

– Runt 600 frivilliga krigare har övergett sina posteringar och försöker nu ta sig till Europa, säger Rysslands generallöjtnant Andrei Kartapolov till AFP.

USA:s president Barack Obama kallade Rysslands beslut att gå in med luftstridskrafter i Syrien för ett säkert "recept på katastrof", men avfärdade samtidigt tanken på att starta ett regelrätt proxykrig i Syrien genom att beväpna terrorgrupperna för att slåss mot Ryssland. Det var något som den neokonservative senatorn John McCain föreslog tidigare i veckan, då han ville förse terroristerna med luftvärn.

Klart är i alla fall att de ryska vapeninsatserna hittills har varit ett säkert recept på katastrof – för Islamiska staten. "Panik och deserteringar" eskalerar redan enligt Kartapolov.

Under söndagen fick två Su-34 stridsplan in en riktig fullträff när de bombade en IS-bunker i al-Raqqa med kraftfulla Betab 500-bomber varpå bunkern exploderade.

"En så kraftfull explosion i bunkern betyder att den även användes av terroristerna för att förvara sprängämnen", skriver det ryska försvarsdepartementet i ett uttalande som AFP citerar.

Myndigheten lade även upp en video från attacken mot bunkern.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

DN:s "avslöjande": Folk får välja läkare

Nytt rasistscoop från morgontidningen. Under-cover journalisten bad att få "svensk-svenska" läkare och tandläkare – lyckades.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Bilder från grannar avslöjar. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0