Sveriges nya adel
NY PRAXIS: Invandrare som inte kan svenska bör kunna slippa straff eftersom lagarna är skrivna på svenska, tycker Göta hovrätt.

Ny dom öppnar för åtalsimmunitet för invandrare

Publicerad 17 april 2019 kl 19.53

Lag & Rätt. Göta hovrätt har kommit fram till att vissa lagar och regler bara ska gälla för landets svenskspråkiga invånare. Genom en sensationell vägledande dom öppnar man därmed för en omfattande straffrättslig immunitet för bland annat invandrare.

Gilla artikeln på Facebook

Göta hovrätt fastställer tingsrättens friande dom mot den idag 43-årige man från arabvärlden som tidigare åtalades för att ha tagit emot bidrag för barn som han hade låtit flytta utomlands utan att meddela Försäkringskassan.

Liksom tingsrätten friar hovrätten den bidragsfuskande invandraren med argumentet att han inte har kunnat läsa lagstiftningen, då den är skriven på svenska.

Totalt fick mannen 240.000 kronor i olika felaktiga bidrag för sina barn trots att barnen då bodde i Jordanien och inte i Sverige, skriver tidningen Östra Småland.

Trots att mannen har sökt och fått svenskt medborgarskap menar hovrätten liksom tingsrätten att det inte är rimligt att kräva att han ska känna till och hålla sig till svenska lagar, då han inte förstår svenska. Mannen frias därför för bidragsbrott.


Ekonominyheter

Traditionella jobb försvinner för unga

Vanligaste jobben: Rasta hund, städa, transportera saker.. Framtidens jobb är att sköta sköta tråkiga uppgifter åt babyboomers och andra äldre generationer.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Vetenskap

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Familj får 100.000 kronor efter unikt myntfynd på tomten. Skånska familjen fann över 20 mynt som är 300 år gamla.0 Plus

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0