Foto: Abida/Cc-By

Varje somalier kostar skattebetalarna 10 000 000 kronor

Publicerad 8 september 2013 kl 05.40

Inrikes.Varje icke-västlig invandrare kostar skattebetalarna 4,7 miljoner kronor under sitt liv och allra dyrast är somalier, som kostar 10 miljoner kronor var. Det visar statistik från den norska Statistiska centralbyrån, rapporterar ABC Nyheter.
– Vi måste betala vår del eftersom vi är rika, säger den ansvariga ministern Inga Marte Thorkildsen.

Gilla artikeln på Facebook

Statistik från den norska Statistiska centralbyrån visar att varje icke-västlig invandrare som flyttar till Norge i genomsnitt kostar skattebetalarna 4 miljoner norska kronor, eller ungefär 4,7 miljoner i svensk valuta, under sin livstid. Men kostnaden varierar kraftigt mellan olika invandrargrupper.

Den största bördan utgör somalierna som var för sig innebär en nettokostnad på motsvarande 10 miljoner svenska kronor. Andra krävande grupper är pakistanier, som kostar skattebetalarna 6 miljoner kronor per person. Invandrare från västerländska länder är mer produktiva och bidrar istället med närmare en miljon kronor netto.

Den norska jämställdhet- och integrationsministern Inga Marte Thorkildsen från partiet Socialistisk vänster säger till ABC Nyheter att regeringen istället anser att man "tjänar miljarder" på den rekordhöga invandringen till Norge. Hon kritiserar också tidningen för att över huvud taget ta upp frågan om kostnader för somalier.

– Hur tror du att det känns för en somalier att läsa dessa artiklar om och om igen. Att du egentligen är olönsam, är en belastning för samfundet, att du kostar för mycket? frågar Thorkildsen.

De flesta somalier kan dock varken läsa eller skriva.

Den svenska Statistiska centralbyrån har till skillnad från sin norska motsvarighet valt att inte föra någon liknande statistik över kostnader för olika invandrargrupper. Idag finns det över 60 000 somalier i Sverige. Notan för den befintliga populationen kommer alltså, om kostnaderna inte är högre än de är i Norge, att uppgå till minst 540 miljarder svenska kronor för skattebetalarna.

Läs också:
Hundratusentals somalier på väg till Sverige
Brittiska chocksiffror: Bara tio procent av somalierna jobbar heltid
Aftonbladet vill förbjuda fakta om somalier

Artikeln är uppdaterad: Anger nu siffror i svenska kronor.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

USA-kravallerna
Sveriges nya adel

Hovrätten friar: Orimligt kräva att invandrare ska följa svensk lag. Kan man inte svenska så kan man ju inte läsa lagar, resonerar domstolen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Övertaget för säljarna är nu rekordstort.. Situationen ännu mer urspårad än under tidigare rekordåret 2017.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0