Bankernas utrensningar

Nya Dagbladets konto låst – "penningtvätt och terrorism"

Publicerad 15 december 2022 kl 14.03

Ekonomi. Länsförsäkringar Bank har i dagarna låst flera funktioner på Nya Dagbladets bankkonton och meddelar nu att man överväger säga upp hela kontot, uppger Nya Dagbladets nyhetschef Isac Boman i den egna tidningen.

Dela artikeln

Trots att valrörelsen är över fortsätter bankproblemen för svenska alternativmedier.

Isac Boman, som forskat om just maktkoncentrationen hos bankerna vid Åbo Akademi, konstaterar att tidningen varit medveten om att denna typ av åtgärder är vanliga inom den svenska banksektorn och nu inte kommer som någon överraskning.

Tidningens chefredaktör Markus Andersson säger att bankernas nedstängningar av oberoende journalister och politiska opinionsbildare hotar fundamentala demokratiska spelregler i Sverige.

– Om det inte finns förutsättningar att bedriva fri journalistik i Sverige på grund av bankernas egenmäktiga förfarande är allt annat av sekundär betydelse för vår verksamhet, säger han.

Fria Tider bedriver tidningsverksamhet utan egna bankkonton sedan 2020, då Swedbank sade upp såväl bolagets företagskonto som ägaren Widar Nords personliga konton i banken. Swedbank tvingades efter att Widar Nord stämt dem att återöppna det personliga kontot, men vägrar fortfarande att tillhandahålla företagskonton.

– Så är det. I den rättegången framgick det ju att Swedbank varken anklagade mig eller Fria Tider för att ha gjort något suspekt eller felaktigt med våra konton. Man hade inga frågor om några transaktioner eller några synpunkter på användningen, men stängde av kontona ändå.

När det gäller privatkontot kostade den åtgärden Swedbank närmare en miljon kronor i rättegångskostnader, eftersom banken förlorade målet i tingsrätten och tvingades slå på kontot igen. Men det är inte självklart att bankerna är förhindrade att stänga av alternativmedier från sådant som internetbank och Bankgirot, säger Widar Nord.

– De har en skyldighet, enligt svenska regler, att tillhandahålla själva kontot. Men det saknas tydliga regler om att bankerna ska ge företag tillgång till de nationella betalsystemen, såsom Bankgirot. Det finns EU-rättsliga regler i konkurrenslagen som man kan argumentera för att medför en sådan skyldighet, men dessa regler är luddiga och det finns en betydande risk att man som företag förlorar en process som stöder sig på dem.

Det var inte bara Fria Tider som fick sina konton stängda inför valrörelsen 2022. Även Samnytt-profilen Mira Aksoy och högerförläggaren Daniel Friberg fick sina konton uppsagda av Swedbank, och företaget SwebbTV nekades bankkonton i en annan storbank av vad redaktionsledningen där beskrev som uppenbart politiska skäl.

Under bankernas utrensningar 2020 och 2021, som fortfarande är i kraft, ställde Sverigedemokraterna i riksdagen en skriftlig fråga till dåvarande finansmarknadsminister Per Bolund (MP) om huruvida han tänkte göra något åt politisk diskriminering från bankerna i Sverige, rapporterade Soumen utiset. Det tänkte inte Bolund göra, meddelade han senare i ett svar.

Det återstår nu att se om den nya regeringen, som backas upp av SD, avser stärka företagens rätt till bankkonton.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.