Nya migrationslagen

Nya invandringsförslag får SD och M att rasa

Publicerad 8 april 2021 kl 16.25

Inrikes. Idag presenterade regeringen sitt förslag på en ny migrationslag, som bland annat öppnar för amnesti för de tusentals så kallade gymnasieafghanerna. Förslagen får hård kritik från Sverigedemokraterna och Moderaterna.

Gilla artikeln på Facebook

SD-ledaren Jimmie Åkesson meddelade efter regeringens presskonferens att han kommer att gå till val på att riva upp den föreslagna lagstiftningen.

"Den miljöpartistiska migrationslagstiftningen ska rivas upp med start hösten 2022", skriver Åkesson på Twitter.

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard säger till TT att det blir "de facto en amnesti" för de tusentals vuxna afghanska män som tidigare fått stanna i Sverige genom den så kallade gymnasielagen.

"Den lagrådsremiss som regeringen presenterar i dag ökar invandringen ytterligare. Fler undantag från försörjningskraven för anhöriga. Inga krav på svenska för permanent uppehållstillstånd. En ny grund för uppehållstillstånd för vuxna utan skyddsskäl - och gymnasieamnesti", skriver Malmer Stenergard på Twitter.

Det är förslaget om en "ny humanitär skyddsgrund" i den nya lagstiftningen som enligt M-toppen kommer att leda till att de afghanska männen får stanna i Sverige. Den nya skyddsgrunden innebär att även de med laga kraftvunna utvisningsbeslut kan få en ny prövning.

– Nu får vi svart på vitt att socialdemokraterna och regeringen vill öka invandringen till Sverige när vi skulle behöva en kraftigt minskad invandring under lång tid framöver, säger Maria Malmer Stenergard till TT.


Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Har gripits för grov misshandel. Men polisen uppger sig ha förståelse för pappans agerande.0 Plus

Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Svenskarnas fynd: 3.300 år gammal guldskatt. Lyckades tyda meddelande på mångtusenårigt sigill.0 Plus

Kultur

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0