Gräddfil till bostäderna
Hyresvärdar i alla kommuner ska omfattas av de nya reglerna. Här en fastighet på Östermalm i Stockholm.

Invandrare ska gå före i bostadskön

Boverkets nya regelförslag:

  • Krav på "kommunalt förturssystem" för invandrare i alla kommuner
  • Statliga fastigheter och kyrkor ska byggas om till lägenheter åt invandrare
  • Inga satsningar på svenska ungdomar nämns i rapporten
Publicerad 15 mars 2015 kl 13.26

Politik. Invandrare som nyligen kommit till Sverige ska få gå före alla svenskar i bostadskön – det kräver nu Boverket i en ny rapport. Och de kommuner som vägrar dela upp sina bostadsletande invånare i ett A- och B-lag utifrån deras härkomst ska tvingas till det med ny lagstiftning, anser myndigheten.

Dela artikeln

Redan idag har invandrare förtur till så kallade sociala hyresbostäder då det anses viktigare att invandrare får bostad än att fattiga svenskar får det. Detta är ett system som gör att "andra svaga sociala grupper som i många fall stått åratal i kö för att få en social hyresbostad kan känna sig förbisedda", konstaterar Boverket i sin rapport.

Trots det vill myndigheten utöka gräddfilen för invandrarna med ett så kallat "kommunalt förtursystem" där alla större kommuner i Sverige tvingas avsätta lägenheter till nyanlända invandrare. Svenskar som är i behov av bostad får då snällt ställa sig sist i kön och försöka hitta bostad på annat sätt eller bli bostadslösa, tycker myndigheten.

Men bostadsläget i Sverige är akut och fram till valet 2018 har regeringen satsat hundratals miljarder kronor på att öka inflödet med flera hundratusen invandrare från tredje världen. Därför föreslår Boverket att man går ett steg längre och bygger om allt som går att göra om till bostäder för den nya befolkningen.

"Statliga byggnader, skogs- och jordbruksbyggnader, kyrkor och andra religiösa lokaler samt kommunala byggnader" vill Boverket ska byggas om till invandrarbostäder eftersom de ändå mest står tomma, tycker man.

Det nya förturssystemet för invandrare totalsågas av statsvetaren och opinionschefen på Demoskop Peter Santesson. I en hånfullt formulerad debattartikel riktad mot politikerna i regeringen kallar han deras "mentala beredningsprocesser" något som "tar allt mellan tio sekunder och tio minuter från beställning till färdig tweet", syftandes på att politikernas idéer sällan är särskilt genomtänkta.

I en kommentar till Santessons debattartikel skriver en läsare såhär: "10 år till av sånt här tänkande så kommer folk friviligt kallas sig rasister som markering mot vansinnet...".


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Ekonominyheter

Klart: Personer födda 1957 kompenseras

Så mycket får du – om du är född rätt år.. Årskullen har missgynnats av skattelagstiftningen och höjda åldersgränser.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.