Vändningen i ekonomin

Nybilsförsäljningen ned 34 procent på ett år

Publicerad 9 januari 2019 kl 06.06

Ekonomi. I december i år registrerades 33,8 procent färre bilar än samma månad förra året, enligt färska siffror från SCB.

Gilla artikeln på Facebook

Inbromsningen på bostadsmarknaden har fått medelklassen att dra i handbromsen rejält när det gäller nya bilköp. I Sverige finansieras nybilsköp nästan uteslutande genom att köparen belånar sin så kallade värdeökning på bostaden, vilket gör det möjligt att låna till bilen med samma låga ränta som för bolån.

Enligt SCB kan raset i statistiken bara delvis förklaras med de två extra helgdagar som fanns i almanackan i år jämfört med förra året. Även de högre fordonsskatterna på nyregistrerade dieselbilar som det så kallade Bonus malus-systemet innebär gjorde att många togs i trafik före den 1 juli. Detta bidrog till att andelen nyregistreringar av dessa minskade med 48 procent under december månad jämfört med samma månad föregående år.

Även totalt under året minskade nyregistreringar av personbilar – med 6,9 procent jämfört med föregående år. Antalet nyregistrerade dieseldrivna personbilar under året är 137.409, en minskning med 28,1 procent jämfört med föregående år.

Personbilar som kan drivas med el (inklusive elhybrid och laddhybrid), etanol eller gas står för 14,9 procent av nyregistreringarna i år, jämfört med 11,2 procent under år 2017.


"Enda sättet att stoppa rasismen." Välj: "Invänta er död" eller begå självmord.0 Plus

Bland varsomhelstare och någonstansare. Joakim Andersen om den globala klassens lågintensiva krig mot sina undersåtar.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.