Obama kan läsa din e-post

Publicerad 7 juni 2013 kl 23.12

Inrikes.E-post till en rad svenska myndigheter, företag och organisationer kan avlyssnas av den amerikanska staten. Svenska aktörer använder antivirus- och antispamtjänster från Microsoft och Google som övervakas av USA:s säkerhetstjänster.

Gilla artikeln på Facebook

Det är tidningen Computer Sweden som har kartlagt hur en rad stora svenska organisationer förlitar sig på amerikanska avlyssnade e-posttjänster, vilket alltså innebär att mottagarnas e-post skickas till USA för automatisk genomläsning och analys.

Enligt Stefan Thelberg, vd på IT-säkerhetsföretaget Stay Secure, ingår bland annat SMHI och Stockholms kommun bland de kunder som använder avlyssnade amerikanska e-posttjänster.

– Om du inte vill skicka information som lätt kan hamna i amerikanska myndigheters händer, ja då ska du inte kommunicera med de här myndigheterna, säger han till Computer Sweden.

Per Hellqvist, säkerhetsexpert på IT-säkerhetsföretaget Symantec finner uppgifterna trovärdiga.

– Det du kan göra är att se till att det finns en krypterad tunnel mellan dig och leverantören, säger han till TT och tillägger att inte ens krypterade uppgifter är helt skyddade från insyn.

Computer Swedens artikel visar också att Per Hellqvists förslag inte överhuvudtaget är relevant. Enligt tidningen ingår de anslutna teknikföretagen i den amerikanska nationella säkerhetsmyndigheten NSA:s nyligen avslöjade avlyssningssystem Prism. The Washington Post och The Guardian avslöjade i förra veckan att NSA har direkttillgång till bland annat Google och Microsofts servrar, vilket har fått enorm massmedial uppmärksamhet i USA och Storbritannien. Eftersom NSA har tillgång direkt till servrarna spelar det ingen roll hur trafiken är krypterad.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Trump: "Europa måste ta tillbaka sina IS-terrorister"

Hotar på nytt att "släppa loss" dem i Europa. "USA kommer inte placera dem i Guantanamo i 50 år och betala för det."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0