USA och Iran

Obama stoppade Israel från att döda Soleimani

Publicerad 4 januari 2020 kl 11.40

Utrikes. Israel försökte lönnmörda den iranska generalen Qassem Soleimani redan 2015 men misslyckades eftersom USA:s dåvarande president Barack Obama varnade Iran, rapporterade den israeliska tidningen Haaretz förra året.

Gilla artikeln på Facebook

Den amerikanska drönarattacken som dödade den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani bedöms vara en av de allvarligaste händelserna i Mellanöstern på många år.

Iran har utlovat hämnd och i värsta fall skulle det kunna sluta i regelrätt krig.

Soleimani var en av de mest populära och mäktigaste personerna i Iran. Det var också han som drev ut Islamiska Staten ur Irak. Likaså hjälpte han till att besegra jihadisterna i Syrien.

Soleimanis inflytande i regionen gjorde honom till en måltavla för Israel, som ser både Iran och Assads Syrien som sina motståndare.

Såväl Israel som USA menar att det var "självförsvar" att döda honom. Donald Trump hävdar att Soleimani var på väg att attackera amerikanska trupper, även om de stått på samma sida mot Islamiska Staten.

Enligt ett avslöjande i den kuwaitiska tidningen Al Jarida ska Israel ha försökt döda den iranske generalen redan 2015, skriver Haaretz.

De spårade honom nära den syriska huvudstaden Damaskus.

Israel, som gjort sig känt för lönnmord på personer de ser som sina fiender, ska precis ha varit på väg att döda honom när USA:s dåvarande president Barack Obama varnade Iran. Därmed stoppades lönnmordet.

Förra året ska dock Trumpadministrationen, skriver Haaretz, ha gett Israel "grönt ljus att mörda Qassem Soleimani".

Till skillnad från Donald Trump var Barack Obama mer kritisk till Israel och dess premiärminister Benjamin Netanyahu. Vid ett tillfälle glömde Frankrikes dåvarande president Nicolas Sarkozy och Obama att stänga av sina mikrofoner. Då hördes Sarkozy säga om Netanyahu att "Jag står inte ut med honom, han är en lögnare", varpå Obama svarade att "Du är trött på honom, men jag då? Jag måste ta itu med honom varje dag."


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Åtta gånger fler sjuka med vaccin än utan

Stockholm massvaccinerades. Då ökade smittspridningen med 800 procent.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.