USA och Iran

Obama stoppade Israel från att döda Soleimani

Publicerad 4 januari 2020 kl 11.40

Utrikes. Israel försökte lönnmörda den iranska generalen Qassem Soleimani redan 2015 men misslyckades eftersom USA:s dåvarande president Barack Obama varnade Iran, rapporterade den israeliska tidningen Haaretz förra året.

Gilla artikeln på Facebook

Den amerikanska drönarattacken som dödade den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani bedöms vara en av de allvarligaste händelserna i Mellanöstern på många år.

Iran har utlovat hämnd och i värsta fall skulle det kunna sluta i regelrätt krig.

Soleimani var en av de mest populära och mäktigaste personerna i Iran. Det var också han som drev ut Islamiska Staten ur Irak. Likaså hjälpte han till att besegra jihadisterna i Syrien.

Soleimanis inflytande i regionen gjorde honom till en måltavla för Israel, som ser både Iran och Assads Syrien som sina motståndare.

Såväl Israel som USA menar att det var "självförsvar" att döda honom. Donald Trump hävdar att Soleimani var på väg att attackera amerikanska trupper, även om de stått på samma sida mot Islamiska Staten.

Enligt ett avslöjande i den kuwaitiska tidningen Al Jarida ska Israel ha försökt döda den iranske generalen redan 2015, skriver Haaretz.

De spårade honom nära den syriska huvudstaden Damaskus.

Israel, som gjort sig känt för lönnmord på personer de ser som sina fiender, ska precis ha varit på väg att döda honom när USA:s dåvarande president Barack Obama varnade Iran. Därmed stoppades lönnmordet.

Förra året ska dock Trumpadministrationen, skriver Haaretz, ha gett Israel "grönt ljus att mörda Qassem Soleimani".

Till skillnad från Donald Trump var Barack Obama mer kritisk till Israel och dess premiärminister Benjamin Netanyahu. Vid ett tillfälle glömde Frankrikes dåvarande president Nicolas Sarkozy och Obama att stänga av sina mikrofoner. Då hördes Sarkozy säga om Netanyahu att "Jag står inte ut med honom, han är en lögnare", varpå Obama svarade att "Du är trött på honom, men jag då? Jag måste ta itu med honom varje dag."


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Asylkaoset

Afghanen dödade ung student när han misslyckades med att vålda henne. Vänsterextremister skrek "rasistpack!" åt ungdomar som protesterade mot bestialiska mordet.0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.