Inbördeskriget i Syrien och Irak
Rebellkrigare i Aleppo, Syrien.

Obamas "moderata rebeller" ansluter sig till al-Qaida

  • Helt kompani kom ut i fält, tränad och beväpnad av USA
  • Gick efter en dag samman med al-Qaidas rebeller
  • Nu endast 4–5 av USA:s moderata rebellkrigare kvar i fält
Publicerad 23 september 2015 kl 16.35

Utrikes. Division 30 var den första gruppen rebellkrigare som fullföljt det nya amerikanska träningsprogrammet i Turkiet, i syfte att stärka den amerikanska koalitionens närvaro på marken i Syrien. Men divisionen hann knappt komma ut i fält förrän den uppgick i al-Qaidas stridande gren Nusrafronten, enligt brittiska The Telegraph.

Gilla artikeln på Facebook

© Frank Balsinger

Nusrafronten avrättar krigsfångar.

"Ett stort bakslag för Amerika… den nya gruppen från Division 30 som kom ut i fält igår lämnar över alla vapen till Jabhat al-Nusra” skriver Abu Fahd al-Tunisi från Nusrafronten på Twitter och förtydligar: “De lämnade över en mycket stor mängd ammunition och medeltunga vapen och ett antal pick-ups”.

Enligt Abu Khattab al-Maqdisi, en annan medlem av Nusrafronten, har Division 30:s befäl, Anas Ibrahim Obaid, förklarat för Nusrafrontens ledare att han lurade amerikanerna eftersom de behövde vapen. Och enligt organisationen The Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), som övervakar militära rörelser i Syrien, ska 75 krigare ur Division 30 ha korsat gränsen från Turkiet in i Syrien i måndags, utrustade med 12 fyrhjulsdrivna fordon bestyckade med maskingevär och ammunition.

Detta är långt ifrån den största skandalen för USA på sistone. I helgen avgick personalchefen i USA:s träningsprogram eftersom han inte ansåg att programmet är “seriöst". I augusti kidnappade Nusrafronten ett antal USA-finansierade krigare. Och förra onsdagen avslöjade chefen för USA:s centrala ledningscentral, general Lloyd Austin, att endast fyra eller fem USA-tränade rebeller fortfarande strider för dem i Syrien.

Tanken med träningsprogrammet är att utbilda 5.400 så kallade moderata rebellkrigare, som ska strida mot Islamiska staten. Men när ännu ett kompani nu tycks ha anslutit till Nusrafronten kommer de sannolikt istället strida sida vid sida med Islamiska staten – mot de syriska regeringsstyrkor som upprätthåller kontrollen över västra Syrien och där huserar miljontals flyktingar.

I våras avslöjades det att USA har sett Islamiska staten som en strategiskt användbar fraktion, i linje med målsättningen att störta Syriens president Bashar al-Assad. Och förra månaden gick den före detta chefen för USA:s militära underrättelsetjänst DIA ut och bekräftade att USA har ägnat sig åt att beväpna al-Qaida och andra terrorgrupper i syfte att störta den syriska regeringen.

Al-Qaida anses ha fötts ur CIA:s stödprogram för islamistkrigare i Afghanistan under 1980-talet, i syfte att gynna amerikanska intressen i regionen.

Artikeln rättad: Den korrekta militära benämningen på en enhet av 80 personer är kompani, inte division, vilket felaktigt står i The Telegraph och den ursprungliga versionen av denna artikel.


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Coronalagen förlängs till 2022

Socialutskottet ger grönt ljus. Den "tidsbegränsade" lagen skulle ha löpt ut sista september.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.