Ubåtsjakten i Stockholms skärgård
Ställföreträdande insatschef Anders Grenstad under fredagens presskonferens på högkvarteret.

Försvarsmakten har avbrutit ubåtsjakten

Publicerad 24 oktober 2014 kl 11.27

Inrikes. Efter en veckas ubåtsjakt avbröt Försvarsmakten i morse sin sökinsats i Stockholms skärgård, meddelade myndigheten under en presskonferens på fredagen.

Gilla artikeln på Facebook

Sökandet inleddes efter tips från allmänhen om misstänkt främmande undervattensaktivitet i området. Insatsen har kostat 20 miljoner kronor och inga främmande farkoster har hittats, rapporterar SR.

Men Försvarsmakten är ändå säker på sin sak.

– Vår bedömning är att det i inre skärgården pågått en trolig främmande undervattensverksamhet, säger ställföreträdande insatschef Anders Grenstad i ett pressmeddelande.

Försvaret kan dock utesluta att det  rört sig om en konventionell större ubåt, enligt Anders Grenstad.

– Övriga alternativ ska nu gås igenom baserat på det omfattande sensor- och analysunderlag som finns tillgängligt och därefter redovisas för ÖB för fortsatta beslut, säger han och fortsätter:

– Det analysarbete som återstår innebär att man strukturerar materialet i tid, geografi och tematiskt. Det vill säga om det är fenomen i vattnet, föremål eller tekniska indikationer. Vi värderar också tillförlitligheten och betydelsen av informationen. Och det gäller såväl data från egna enheter som tips från allmänheten. Allt detta ska också sättas i ett sammanhang för att försöka klarlägga vad som hänt den senaste veckan.

Anders Grenstad riktar också ett tack till de uppmärksamma privatpersoner som bidragit med observationer.

– Under perioden har vi fått över 250 olika tips på mail och telefon. Även media har bidragit med information på ett positivt sätt. När det gäller resultatet av vårt analysarbete får jag återkomma när jag närmare vet vad vi kan redovisa med hänsyn till operativ sekretess.

Försvarsmakten kommer nu att fortsätta med en utökad övningsverksamhet och närvaro på Östersjön och i närområdet.

– Som ÖB konstaterade i onsdags – att främmande makt bedriver undervattensverksamhet på svenskt vatten är oacceptabelt. Försvarsmakten kommer vidta de åtgärder som krävs för att hävda svensk suveränitet och territoriella integritet med de medel vi har till vårt förfogande. Utöver de observationer som gjorts är detta den viktigaste signalen till omvärlden, säger Anders Grenstad.


Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Styr målet – för att kunna ogilla. Video: Här slipper Swedbank svara på varför man stängt kontot, och får istället fortsätta slingra sig skriftligen.0 

Nya storstudiens slutsats om symtomen. "Då kan man utesluta andra orsaker än covid – med över 80 procents säkerhet."0 Plus

Mer från Inrikes

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0