Elpriset
Oljekraftverket i Karlshamn.

Oljekraft ska förhindra elbrist i Sverige

Publicerad 1 februari 2021 kl 17.31

Inrikes. Det kalla vädret gör nu att oljekraftverket i Karlshamn satts i beredskap för att förhindra elbrist i Sverige, uppger Ekot. Samtidigt rusar elpriset i landet till femdubbla nivåer.

Gilla artikeln på Facebook

Under måndagen rusade både elförbrukningen och elpriset i Sverige.

Det handlar om "femdubbla elpriser" med upp till 250 öre per kilowattimme vissa tider, rapporterade Aftonbladet i morse.

– Det är ovanligt att vi ser sådana här extrema hopp i elpriserna, säger Edgeir Aksnes, vd för elbolaget Tibber, till tidningen.

Och till följd av vädret, som varit kallare än normalt, hjälper vindkraften föga.

Så länge kylan håller i sig väntas elpriset vara fortsatt högt.

På måndagsmorgonen slogs också rekord i elförbrukning. Den uppgick till 25.000 Megawatt och väntas bli ännu högre på fredag, när kylen förvärras, uppger Svenska Kraftnät.

Enlig Sveriges Radio har nu oljekraftverket i Karlshamn sedan klockan tre i natt en beredskapstid på två timmar "för att kunna starta och därmed förhindra elbrist i Sverige".

Samtidigt som elbrist hotar Sverige har Facebook och Google fått en elprisrabatt på 98 procent av elskatten samt hundratals miljoner kronor i skattefinansierade stöd.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0