Orbán: Jag har stoppat antisemitism i Ungern, medan Västeuropa har importerat sin

Publicerad 4 mars 2019 kl 19.05

Utrikes. Ungerns premiärminister Viktor Orbán tillbakavisar alla anklagelser om antisemitism och anklagar istället Västeuropa för att ha importerat judehat genom sin massinvandring. Det säger han i en intervju med tyska Die Welt.

Gilla artikeln på Facebook

Flera europeiska partier, däribland Moderaterna och Kristdemokraterna i Sverige, försöker nu få Viktor Orbáns parti Fidesz uteslutet ur den gemensamma EU-parlamentsgruppen EPP.

Som förklaring används en påstådd antisemitism från Ungerns sida.

– Det finns en antisemitisk underton och ett språkbruk som är helt oacceptabelt, sade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson till TT för ett par veckor sedan och syftade då på ungerska kampanjer mot vänstermiljardären George Soros.

Nu slår den ungerske premiärministern Viktor Orbán ifrån sig anklagelserna. Han menar att kampanjerna inte påminner någon i Ungern om antisemitism, och att man i hans land inte ser judar som i första hand judar, utan som ungrare. Tvärtom är det rentav politiskt korrekta partier i Västeuropa som genom sin invandring står för antisemitismen numera, hävdar han.

– Tidigare fanns antisemitism också i den kristna högern i Ungern, men vi har stoppat den, säger Viktor Orbán till Die Welt.

– Nu har antisemitismen en ny natur: idag är det invandringen som för med sig hat mot judar och Israel till våra samhällen. Det är därför som antisemitismen i Västeuropa ökar, samtidigt som den minskar i Centraleuropa. Europa har ingen aning om hur man ska hantera detta, men man borde göra det omgående, fortsätter han.

Enligt Orbán är det egentligen vänstern som ligger bakom uteslutningskraven mot Fidesz. Detta för att försvaga EPP och själva ta makten i EU. Högerpartier som går på detta, likt svenska M och KD, är därför vänsterns "nyttiga idioter", säger han. En liknande kritik mot de båda partierna är sedan tidigare utbredd i Sverige.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Beskedet idag: Kraftig sänkning av pensionen

Minskar med 2,7 procent. Coronabidragen ska finansieras med "stor sänkning", lyder dagens besked.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0