Samir Sabri utanför Svea hovrätt i torsdags.

Oskyldigt morddömd får miljonskadestånd

Publicerad 4 juli 2021 kl 11.29

Lag & Rätt. Samir Sabri blev som 15-åring felaktigt dömd för mordet på sin styvmor och låstes in på ett psykiatriskt sjukhus. 30 år senare fick han resning och friades från alla misstankar. Hovrätten har nu tillerkänt honom skadestånd med 1,2 miljoner kronor.

Gilla artikeln på Facebook

I maj 1986 mördades Samir Sabris styvmor i deras hem och Sabri – som då var 15 år gammal och själv bevittnade mordet – tog på sig ansvaret under hot och tvång från en nära anhörig.

Samir Sabri dömdes sedan för mordet trots att det saknades utredning som bekräftade hans erkännande. Ungefär 30 år senare ansökte han om resning av morddomen och friades då från alla misstankar.

Personer som har varit felaktigt frihetsberövade har normalt rätt till ersättning av staten. Men när Samir Sabri begärde ersättning hos Justitiekanslern nekades han ersättning med motiveringen att hans anspråk har preskriberats, eftersom händelsen ligger mer än tio år tillbaka i tiden. Med hjälp av Centrum för rättvisa stämde Sabri staten och begärde ersättning för den tid som han varit felaktigt frihetsberövad.

I en dom i juni 2020 kom Stockholms tingsrätt fram till att Samir Sabris anspråk på ersättning inte hade preskriberats. Men tingsrätten valde ändå att avslå hans begäran om ersättning. Enligt tingsrätten hade Samir Sabri själv orsakat frihetsberövandet genom att frivilligt ta på sig ansvaret.

Men Svea hovrätt har nu ändrat tingsrättens dom och tillerkänt Samir Sabri skadestånd med 1,2 miljoner kronor. Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att det ska beaktas att Samir Sabri endast var 15 år gammal när erkännandet lämnades och att det skett under hot.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Nederländerna: Uteslut Ungern ur EU

Pedofillagen blev spiken i kistan. Nu vill liberala Nederländerna utesluta Ungern ur unionen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Lag & Rätt

Finland får rätt i fall med fejkmördad irakier

Finland prickades av Europadomstolen.. Men "Alis" mord visade sig vara hopljuget av familjen.0 

Åklagaren: "Vi är inte skyldiga att alltid driva frågan". Busch slipper både rättegång och skadestånd – än så länge.0 

Våldtäktsman blir av med flyktingstatus – får stanna ändå

Domen: Dra in flyktingstatusen vid våldtäkt.. Men någon utvisning blir det ändå inte – på grund av "verkställighetshinder".0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0