Grafik: Rysslands röst.

Oväntat stark valseger för Putin

Publicerad 5 mars 2012 kl 07.22

Politik.För tredje gången är Vladimir Putin vald till Rysslands president. Strax före klockan 23 lokal Moskvatid mötte han runt 100 000 människor som samlats för att fira segern utanför Kreml.

Gilla artikeln på Facebook

- Det här var inte bara ett val av president, det här var också ett val och en seger för ett självständigt och fritt Ryssland. Vi har visat att vi står emot provokationer. Jag lovade er seger och vi vann, sade Putin under sitt bitvis mycket känslosamma tal.

Eftersom Putin fått över 50 procents stöd behövs ingen andra valomgång. Ett mål som han klarade med ovanligt stor marginal. Rädslan för ett nytt kaos av den typ som rådde under 1990-talet tros ligga bakom att så många gav sig iväg till vallokalen för att ge Putin sitt stöd.

- Jag har inte röstat på 30 år, men nu kände jag att han behövde mitt stöd, säger restaurangarbetaren Alexander Visjnakov, 55, till Svenska Dagbladet.

Men vid sidan om de officiella valresultaten växer också en allt kraftfullare opposition. I veckan väntas stora protester i Moskva och myndigheterna har fått förstärkning med över 3 000 poliser för att hålla ordning i huvudstaden.

Till egna radiokanalen Rysslands röst säger dock Vladimir Putin att han betraktar den aktivare oppositionen i Ryssland som en positiv företeelse.

- Det betyder att makthavarna måste reagera på stämningen i landet och besvara folkets krav, förklarade regeringschefen på mötet med utländska massmedier.

Putin menade att det inte är konstigt att man gå ut på gator.

- Blir man överraskad över storskaliga protestaktioner i europeiska huvudstäder? Inte heller för Ryssland är det konstigt att man efter krisen ändrat sin inställning till regeringens arbete, sade han.


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

AFS får tre mandat i kyrkomötet

SD backar stort. Men uppstickaren Alternativ för Sverige får mandat till sist.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.