Över 10 ton explosiva varor omhändertogs under 2023

Publicerad 10 januari 2024 kl 12.40

Inrikes. Under förra året omhändertogs enligt polisen över 10 ton explosiva varor och farliga föremål. Att inneha, hantera, förvara eller överlåta vapen och explosiva varor utan tillstånd ger sedan årsskiftet hårdare straff.

Dela artikeln

– Polismyndigheten har under året hittat och omhändertagit flera farliga föremål som förhindrar brott. Vi har också identifierat slarv, oseriösa aktörer och kunnat säkra flera ton explosiva varor för att minska risken för allmänheten, säger Malin Nygren, chef för nationellt bombdatacenter, på polisens hemsida.

Ungefär hälften av det spräng- och tändmedel som omhändertagits är så kallade civila tillståndspliktiga. I flera ärenden har de kunnat spåras tillbaka till individer och aktörer där polisen vidtagit åtgärder.

Nationellt bombdatacenter har under året också arbetat med att fördjupa samarbetet med branschorganisationer och andra samhällsaktörer för att ge bättre förutsättningar för alla att vidta de åtgärder de kan för att minska tillgången på explosiva varor för kriminell verksamhet.

Under året har samverkan med andra myndigheter och samhällsaktörer utvecklats. Polisen har genomfört "kompetenshöjande insatser" såväl inom som utanför myndigheten i syfte att främja samverkan och bidra till att fler brott beivras och förhindras.

– Det finns aktörer som tar egna initiativ utifrån sina samhällsuppdrag, det är mycket positivt och det skapar stor effekt när flera aktörer arbetar åt samma håll, säger Malin Nygren.

Polisens internationella samarbete har bidragit till att brott i andra länder kunnat utredas och att gärningspersoner kunnat dömas.

"Omvärldens intresse för lägesbilden gällande explosiva anordningar i Sverige är stort", konstaterar polisen på sin hemsida.

Polisen och Tullverket har också ökat arbetet för att identifiera och stoppa insmuggling av explosiva varor till Sverige.

Vid årsskiftet skärptes lagen om brandfarliga varor och vapenlagen. Det innebär höjda strafftider och möjligheter att tillämpa lagen om brandfarliga och explosiva varor i fler ärenden än idag.

Att inneha, hantera, förvara eller överlåta vapen och explosiva varor utan tillstånd kan nu ge högre straff. Ett grovt brott kan ge fängelse i mellan fyra och sju år. Ett synnerligen grovt brott kan ge fängelse i mellan sex och tio år. Ett grovt brott kan ge fängelse i mellan fyra och sju år. Ett synnerligen grovt brott kan ge fängelse i mellan sex och tio år.


Skandalen avslöjas av Riks. Mannen och hans släktingar terroriserar omgivningen – men ministern tar dem i försvar.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Svenskt ja till att ta notan när Trump skickar vapen till Ukraina

"Sverige kommer att bidra", meddelar Tidögänget omedelbart. Skattebetalarna i Europa får stå för miljardkostnaderna, berättar nöjd Trump.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.