Från brottsplatsen vid Bohusläns museum.

Överföll kvinna – döms till samhällstjänst och får stanna i Sverige för evigt

  • DNA-topsning gav träff – 10 år senare
  • Flydde utomlands när åtalet kom
  • Kvinnan våldtagen tidigare – av en helt annan invandrare
  • På grund av "ömmande omständigheter" slipper afghanen utvisning
Publicerad 15 augusti 2023 kl 08.45

Efterlyst. 140 timmars samhällstjänst. Det blev straffet för en afghan som överföll en kvinna i Uddevalla men avbröts av en norrman precis när han skulle genomföra våldtäkten. Trots att afghanen saknar arbete och missbrukar narkotika slipper han utvisning.

Dela artikeln

Kvinnan överfölls av två invandrare vid Bohusläns museum under Uddevallakalaset 2013 den 27 juli 2013.

En norrman satt på bänken vid vattnet när han hörde en ung kvinna ropa "nej, nej, nej". Han förstod att det var någonting stod rätt till, och såg att två invandrare befann sig på platsen. Den ena av dem stod gränsle över kvinnan medan han drog ner hennes tights. Den andre mannen, som norrmannen bedömde vara arab, stod bredvid och såg på.

Norrmannen gick fram och frågade vad de gjorde när den ena av männen var på väg att dra av kvinnans trosor. Då sprang duon från platsen.

Samma kvinna hade otroligt nog blivit våldtagen av en annan invandrare ett par år tidigare, som dömdes till utvisning för det. I förhör beskrev hon själv hur orimligt var att hon skulle utsättas för samma sak igen, och gav uttryck för känslor av att det på något sätt måste vara hennes eget fel att hon utsatts. Hon har än idag samtalskontakt för att bearbeta händelsen.

När det gäller våldtäkten i Uddevalla kunde polisen säkra DNA-spår efter gärningsmannen, men ärendet lades till slut ned.

Men nästan 10 år senare, i februari 2023, stoppades en idag "27-årig" afghan i en trafikkontroll i Göteborg och topsades misstänkt i ett annat ärende. Hans DNA gav träff mot de spår som säkrats under förundersökningen om våldtäktsförsöket i Uddevalla.

Åklagaren väckte åtal mot mannen den 21 juni. Därefter fick polisen kännedom om att han hade lämnat landet. Preskriptionstiden på våldtäktsförsök är 10 år och då ärendet skulle komma att preskriberas den 27 juli 2023 inleddes nu ett intensivt arbete med att hitta, gripa och föra den misstänkte mannen tillbaka till Sverige.

– Mannen lokaliserades till Schweiz och en europeisk arresteringsorder utfärdades. Med hjälp av våra internationella samarbetspartners kunde vi gripa honom och han blev delgiven innan preskriptionstiden gick ut, sade Fredrik Brax vid polisen i Fyrbodal tidigare under sommaren.

Afghanen greps i Schweiz den 12 juli fördes tillbaka Sverige. Han häktades och rättegången kunde inledas.

Under måndagen dömdes "27-åringen" till slut dömts för försök till våldtäkt.

Straffet? 140 timmars samhällstjänst.

Uddevalla tingsrätt motiverar det låga straffet med att afghanen påstår sig ha varit 17 år gammal när brottet begicks och det har gått tio år sedan händelsen.

Han ska också betala drygt 50.000 kronor till offret.

Afghanen saknar svenskt medborgarskap och åklagaren hade yrkat att han skulle utvisas, med förbud att återvända till Sverige i 10 år.

Det visade sig att han är arbetslös och att han har missbruksproblem. Han har bland annat dömts för narkotikabrott begångna år 2017 och 2019.

Men Uddevalla tingsrätt beslutar att han trots allt ska få stanna i Sverige. Domstolen hänvisar till att afghanen år 2012 – som "ensamkommande flyktingbarn – beviljades permanent uppehållstillstånd "på grund av särskilt/synnerligen ömmande omständigheter". Enligt de bestämmelser som gällde vid tiden för brottet krävs det då "synnerliga skäl" för utvisning.

"Även om brottet som [afghanen] döms för är ett tillräckligt allvarligt brott för att även med tidigare utlänningslagstiftning vara utvisningsgrundande, har det nu gått mer än tio år sedan brottet begicks. Då var [afghanen] 17 år gammal. Brottet är enligt tingsrätten mening inte sådant att det nu finns synnerliga skäl att utvisa [afghanen]. Åklagarens utvisningsyrkande ska lämnas utan bifall", står det i domen.

Rätten var enig och bestod av rådmannen Tomas Alvå samt de politiskt tillsatta nämndemännen Anette Adolfsson, Anne-Rose Gustafsson och Per Tengberg.


Nyheter från förstasidan

Sverige skänkte 150 miljarder till EU:s coronafond – har fått 0 kr tillbaka

Enda EU-landet som inte ens ansökt om utbetalning. Sverige uppfyller inte "klimatkraven" för att få tillbaka en liten del av sina pengar.0 

Ekonominyheter

SBAB sänker samtliga bolåneräntor

Beskedet.. "Vi är inne i en period med sjunkande räntor."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.