Peter Wolodarski.

Peter Wolodarski stäms för grovt förtal

Publicerad 24 oktober 2018 kl 17.17

Media. Johan Lundberg, ägare till fastighetskoncernen NFF Nordic AB, stämmer Dagens Nyheters ansvarige utgivare Peter Wolodarski för grovt förtal. Anledningen är att tidningen framställer Lundberg som en person med kopplingar till den ryska regeringen och Sverigedemokraterna.
– Artikeln är djupt kränkande och har vållat mig och mina medarbetare omfattande personlig och affärsmässig skada, säger Johan Lundberg i ett pressmeddelande.

Gilla artikeln på Facebook

Dagens Nyheter publicerade den 7 oktober en artikel om Johan Lundberg som en del i en granskning av ”hur intressen med direkta och indirekta kopplingar till Ryssland flyttat fram sina positioner i Sverige”.

I artikeln, som är skriven av de kontroversiella DN-journalisterna Josefin Sköld och Mattias Carlsson, insinueras också att Johan Lundberg sympatiserar med och aktivt stöttat Sverigedemokraterna. 

NFF Nordic AB har hyrt ut lokaler till SD och en bostad till Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev.

En efterföljande publicering i DN den 18 oktober innehöll en formulering som enligt Johan Lundberg pekar ut honom själv som ett potentiellt hot mot svenska säkerhetspolitiska intressen, baserat på uppgifterna i den första artikeln.

"Uppgifterna är i hög grad ägnade att utsätta Johan Lundberg för andras missaktning. Publiceringen av dessa djupt komprometterande uppgifter i en av Sveriges största dagstidningar har inneburit en djupgående kränkning av Johan Lundbergs goda namn och rykte. Publiceringen och spridningen har redan fått konsekvenser såväl privat och socialt som yrkesmässigt för Johan Lundberg", skriver Johan Lundbergs ombud, advokat Percy Bratt, i sin stämningsansökan.

Percy Bratt har idag skickat stämningsansökan till Stockholms tingsrätt. Johan Lundberg yrkar på att tingsrätten dömer Peter Wolodarski för grovt förtal alternativt förtal och på att ett ideellt skadestånd om en miljon kronor utbetalas samt att tingsrätten vid fällande dom förpliktigar Dagens Nyheter att införa domen i tidningen. Johan Lundberg förbehåller sig också rätten att inkomma till tingsrätten med krav på ersättning för den ekonomiska skada som drabbat honom till följd av Dagens Nyheters publiceringar.


Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

"Fertig? Jawohl!" Avspeglar starka banden mellan svenska kvällstidningen och naziregimen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Flera döda i skjutning på ryskt universitet

Minst sex personer skjutna till döds. Den misstänkte skytten har gripits och skadats vid gripandet.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.