Expressen inför rätta
HYLLNING: Thomas Mattsson lyfter fram ett inlägg som menar att han friats med hjälp av den så kallade "instruktionen", som gör det möjligt att frikänna skyldiga utgivare trots att åtalet är styrkt.

"Poesi för jurister" – här hyllar Mattsson kryphålet som låter juryn fria av politiska skäl

Publicerad 12 februari 2017 kl 12.31

Lag & Rätt. Efter att politikerna i Stockholms tingsrätt på torsdagen beslutat att frikänna Expressens chefredaktör från ett styrkt åtal för grovt förtal hyllar Thomas Mattsson nu den svenska lagstiftningen. Närmare bestämt hyllar han en paragraf som gör det möjligt att frikänna en ansvarig utgivare trots att han bevisligen har gjort sig skyldig till brott.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i ett långt och delvis förvirrat blogginlägg som Thomas Mattsson gillande citerar juristen Adam Söderqvist, som utgår från att Mattsson har friats med stöd av den fjärde paragrafen i tryckfrihetsförordningens första kapitel.

Bestämmelsen är känd som "instruktionen" och utgör en så kallad gummiparagraf som gör det möjligt för rätten att frikänna en uppenbart skyldig utgivare genom att se till "syftet" – exempelvis det politiska syftet – bakom publiceringen. I bestämmelsen uttrycks det att rätten inte ska fälla för vad som faktiskt har publicerats utan istället fästa vikt vid "tankens lagstridighet".

"Lite som poesi för jurister", sammanfattar Söderqvist gummiparagrafen i en text som Thomas Mattsson gillande citerar.

Andra är mer kritiska till den kontroversiella paragrafen. Juridikprofessor Mårten Schultz, som själv hängde ut enskilda i skandal­programmet Trolljägarna, skriver på Twitter om rättegången mellan Jim Olsson och Expressen. Han konstaterar att tidningarna är "dopade" i den här sortens mål, och fortsätter:

När en vänsterextremist ber honom ta tillbaka yttrandet står Schultz på sig och påpekar att den svenska tryckfrihets­förordningen (TF) inte är förenlig med Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

Schultz skriver dock att han tycker att det friande avgörandet mot just Thomas Mattsson var en "glädjande utgång" i det målet.


Hade afghansex på HVB-hemmet. Den 45-åriga politikern var nämndeman för S i samma tingsrätt som dömer henne.0 Plus

Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Varning för snöstorm på Hawaii

Räknar med över 30 cm snö och stormbyar. "Resor bör begränsas till enbart nödsituationer."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.