Expressen inför rätta
Thomas Mattsson frias.

Mattsson frias av politiska juryn: Pensionären ska betala 1,2 miljoner kronor

  • Expressen tvingades erkänna att man felaktigt hängt ut en 70-årig pensionär som våldsbejakande extremist
  • Juryn friar ändå Expressen redan vid den politiska prövningen – det blir därför ingen juridisk prövning
  • Skälen för beslutet är hemliga och kan inte överklagas
Publicerad 9 februari 2017 kl 18.23

Lag & Rätt. Juryn i Stockholms tingsrätt friar Expressen och chefredaktören Thomas Mattsson på alla punkter efter att tidningen felaktigt hängt ut en invandringskritisk pensionär som våldsbejakande extremist. Pensionären döms samtidigt att betala 650.000 kronor i rättegångskostnader, plus sina egna kostnader på drygt en halv miljon. Skälen för beslutet – som inte kan överklagas – är hemliga.

Dela artikeln

Juryn består av nio politiker varav sex måste vara överens om att Thomas Mattsson har gjort sig skyldig för förtal, för att processen ska gå vidare till en juridisk prövning. Men nu blir det alltså inte så.

Thomas Mattsson yrkade att 70-åringen ska tvingas betala 850.000 kronor i rättegångskostnader till Expressen. Fria Tiders läsare har sedan tidigare samlat in 536.000 kronor från allmänheten, men tillsammans med pensionärens egna kostnader på drygt en halv miljon kronor blir den totala summan för processen alltså betydligt högre än så.

Under rättegången kom det fram att Expressen har gjort sig skyldiga till att ha publicerat flera grova och osanna påståenden om vad 70-åringen skrivit på nätet. Trots det friar juryn Mattsson och tidningen, eftersom juryns uppgift inte är att pröva målet juridiskt utan istället att ta hänsyn till politiska omständigheter.

Ingen har rätt att få veta grunden för domstolens beslut, eftersom skälen för jurybeslut i tryckfrihetsmål är hemliga i Sverige. Huruvida den svenska ordningen är förenlig med Europakonventionen och EU-kravet på att unionens medlemsstater ska vara rättstater har hittills inte prövats, men Sverige har flera gånger fått kritik från Europadomstolen på grund av enskildas kraftiga underläge mot tidningar som begår brott.

Jim Olssons advokat Sargon Da Basso ville efter rättegången inte kommentera den friande domen till Fria Tiders reporter på plats.

Thomas Mattsson var själv inte på plats när domen avkunnades vid 18-tiden på torsdagen, men i ett blogginlägg är glädjen stor över att politikerna nu friat honom och tidningen.

"Med propagandiska ord kommer, kan man nog förutspå, beskedet från tryckfrihetsjuryn nu att beskrivas som en sorts politiskt riggad process där något oklart etablissemang minsann gjort upp bakom medborgarnas rygg", spekulerar Thomas Mattsson på sin blogg.

"Trots att PO, PON, JK och tingsrätten gjort klart vad som gäller kommer, gissar jag, hatsajterna ändå att försöka att ge en falsk bild", skriver han vidare.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.