Expressen inför rätta
Sargon De Basso.

De Basso efterskänker "lejonparten" av sitt arvode

Publicerad 10 februari 2017 kl 15.33
Av Mattias Albinsson

Lag & Rätt. Advokat Sargon De Basso, som företräder docenten Jim Olsson som igår förlorade tryckfrihets­målet mot Expressen och tidningens ansvarige utgivare Thomas Mattsson, efterskänker "lejonparten" av sitt arvode. Det skriver han på Facebook.

Gilla artikeln på Facebook

"Jag har inte hjärta att begära en krona till av Olsson när hela rättssamhället och tredje statsmakten fullkomligt kört över honom. Pensionären Olsson har nu att svara för Expressens advokatkostnader om över 650.000 kr", skriver han i sitt inlägg som fortsätter:

"Jag har i många år debatterat om att medborgarna i Sverige är rättslösa mot medierna. Jag lovar att fortsätta den kampen tills jag stupar!"

När beslutet avkunnades igår kväll var De Basso på plats tillsammans med sina kolleger Karl Emil Ekdahl och Henrik Mansfeld, men även ett flertal andra från advokatbyrån. För Fria Tider förklarar han det med att de alla ville komma till tingsrätten för att visa Jim Olsson sitt stöd.

– Juryn beslutar att besvara samtliga frågor med nej. Av detta följer att skade­stånds­talan lämnas utan bifall likaså, meddelade rättens ordförande.

Efter beskedet lämnade De Basso domstolen, märkbart upprörd och tagen av beskedet och ville inte svara på frågor. Efter att Thomas Mattsson och Expressen friats har han alltså meddelat att han efterskänker närmare två tredjedelar av advokat­kostnaderna. Jim Olsson behöver dock fortfarande samla ihop pengar för att betala Expressens rättegångs­kostnader.

De Basso skriver också på Facebook att: "Domen är unik då det var ostridigt att Expressen tillskrivit Olsson osanna kommentarer där han framställdes som våldsbejakande rasist och att Expressen vägrat ta bort de osanna kommentarerna under två år."


Nyheter från förstasidan

Irak börjar ta hem medborgare från vitryska gränsen

Ordnar en återresa åt de som gett upp. "Irak kommer att ordna ett första flyg för de som önskar återvända frivilligt".0 

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Lag & Rätt

Övergrepp på nätet klassas som våldtäkt mot barn

HD:s beslut.. Övergrepp via internat innebar lika allvarliga kränkningar som samlag, enligt domstolen.0 

"Spelade med" när han ville ha sex – får 85.000 kr för "omedvetet oaktsam våldtäkt"

HD ska pröva fallet.. Enligt hovrätten ska kvinnan ha 85.000 kr eftersom mannen varit "omedvetet oaktsam" till huruvida avsugningen var frivillig.0 

Två års fängelse för tre tårgaspistoler

Grov vapensmuggling, enligt HD.. Mannens relation till organiserad brottslighet beaktas.0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0