Upploppen i Västsverige

Polisen dementerar konspirationsteorier om bilbränderna

Publicerad 14 augusti 2018 kl 22.54

Inrikes. Det var inte "rasister" eller "högerextremister" med politiska motiv som låg bakom måndagens omfattande bilbränder i Västsverige. Det bekräftar nu polisen.

Gilla artikeln på Facebook

Trots att det omedelbart i polisens händelserapporter på måndagskvällen framgick att det var "ungdomar" som låg bakom bilbränderna och förstörelsen på västkusten lanserade vänstern under tisdagen desperata konspirationsteorier om att det kunde vara "högerextremister" som försökte påverka valet.

Eller kanske till och med Putin?

"Nattens händelser med maskerade män som brände ett stort antal bilar med 1 månad kvar till valet var välorganiserat. Skulle inte förvåna mig om extremhögern var inblandade på något sätt", twittrade riksdagsledamoten Daniel Riazat (V) på tisdagsmorgonen.

Även Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg anade en djupare konspiration bakom bränderna.

"Väldigt märklig tidpunkt för en organiserad massattack mot bilar på detta sätt. Nästan som om syftet var att påverka valet. Hoppas polisen jobbar snabbt", skriver han på Twitter under dagen.

Också andra har postat liknande teorier. Bloggaren och konspirationsteoretikern Lars Wilderäng antydde på Twitter att det förmodligen var SD, finansierade av Putin, som låg bakom bilbränderna.

Nu dementerar dock polisen att det fanns politiska motiv bakom.

När SVT Nyheter frågar polisens presstalesperson Ulla Brehm om teorierna att bränderna var organiserade av utomstående personer med politiska motiv, svarar hon:

– Det finns inget som tyder på det. De personer vi har sett i anslutning till bränderna är lokala ungdomar som är kända för oss sedan tidigare och vi tror inte att någon annan har styrt dem.


Nyheter från förstasidan

Åkessons plan: "Avsätta Löfven – en gång för alla"

Höll sommartal i Sölvesborg. SD-ledarens uppmaning till regeringen: "Det är dags att ni ställer er på rätt sida av historien."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0