"Polisstat" – här blir alternativjournalisten bortförd av polisen

Publicerad 30 september 2019 kl 16.14

Inrikes. Nya tider har publicerat en film från händelsen där tidningens reporter Jesper Johansson blir avvisad från Bokmässan i Göteborg för att han försöker ställa frågor till socialdemokraten Pierre Schori.

Gilla artikeln på Facebook

Det var under Bokmässan i Göteborg som en journalist från tidningen Nya tider försökte ställa frågor till den tidigare S-toppolitikern Pierre Schori.

Reportern Jesper Johansson ville veta om Schori fortfarande står bakom det socialdemokratiska stödet till Zimbabwes ex-diktator Robert Mugabe. Den förre S-toppen vägrade dock svara på frågor och sade att han inte vill ha något med journalisten att göra. Schori tar även tag i reportern, kan man se i filmen som tidningen publicerat.

Sedan tillkallades polisen, och Johansson fördes bort från mässan. Polisen ville dock inte säga vad han var misstänkt för.

Händelsen har skapat starka reaktioner i sociala medier, där Sverige bland annat jämförs med en diktatur.

Bonniertidningen Expressen gick snabbt ut med en helt omvänd artikel om att en "högerextrem sajt förföljer besökare på Bokmässan".

– Förra året bannlyste man dem på grund av propagandan som de drev, nu försöker de infiltrera med stora kamerautrustningar och jaga folk, jag vill stoppa det här och visa deras metoder, säger Pierre Schori till Bonniertidningen DN.

Men nu har alltså Nya tider publicerat en film från händelsen, som visar att journalisten lugnt försökte få svar på sina frågor.

– Jag förstår inte orsaken, och ni vill inte delge mig varför jag blivit avvisad. Det är märkligt, jag tycker det luktar polisstat, hör man Jesper Johansson säga till poliserna i filmen.

Enligt Nya tiders chefredaktör Vávra Suk har journalisten gjort ett helt korrekt jobb, säger han i DN.


Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Nyupptäckta motiv på hällmålning avslöjar sjöfart på stenåldern. Forskarna upptäckte bilderna med hjälp av ny teknik.0 

Studie: Somaliers IQ ännu lägre än man tidigare trott. Forskare bestämde sig för att undersöka frågan grundligt.0 Plus

Kultur

Beslutet: Storkyrkan i Gamla stan målas rosa. Kyrkorådet, länsstyrelsen och Skönhetsrådet överens.0