Covid-19 i Sverige
Joacim Rocklöv.

Professor: De flesta kommer drabbas – "Allt tyder på det"

Publicerad 6 mars 2020 kl 11.49

Inrikes. Joacim Rocklöv, professor vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet, säger nu till TT att "allt" tyder på att coronaviruset kommer spridas till större delen av Sveriges befolkning.

Gilla artikeln på Facebook

Folkhälsomyndigheten har satt risken för allmän smittspridning av corona i Sverige till "måttlig". Att halva befolkningen skulle smittas "kommer inte hända", har myndigheten sagt i Aftonbladet.

Men alltfler utomstående experter verkar säkra på det motsatta.

Enligt professor Joacim Rocklöv är det inte fråga om en allmän smittspridning kommer ske i Sverige, utan när den kommer. Detta baserar han på tidigare erfarenheter och datorsimuleringar som han och hans kollegor gjort.

Men andelen svårt sjuka svenskar blir troligen "liten".

Rentav "allt" tyder på att coronaviruset kommer drabba de allra flesta i befolkningen. Men när den allmänna spridningen kommer ske kan han inte säga säkert.

Myndigheternas smittspårning kommer troligen ha en fördröjande effekt. Troligen är det så, förklarar han för TT, att det för varje upptäckt fall går två oupptäckta fall. Dessutom är det sannolikt att en av tio smittar utan att själv ha några symtom. Så var det med sars.

– Spridningstakten är snabb. Å andra sidan vidtas nu åtgärder som aldrig tidigare har genomförts. Om cirka fem dagar kommer nästa generation av fall, utifrån inkubationstiden, så om någon vecka eller två kommer vi att tydligare se hur det blir, säger han till TT.

Han påpekar också att det inte finns någon immunitet eller vaccin, vilket gör att viruset kommer stanna kvar länge.


"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

ECB flaggar för åtgärder mot bitcoin

"Kryphål kommer de att användas".. Samtidigt stiger kryptovalutan bitcoin kraftigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0