Covid-19 i Sverige
Joacim Rocklöv.

Professor: De flesta kommer drabbas – "Allt tyder på det"

Publicerad 6 mars 2020 kl 11.49

Inrikes. Joacim Rocklöv, professor vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet, säger nu till TT att "allt" tyder på att coronaviruset kommer spridas till större delen av Sveriges befolkning.

Gilla artikeln på Facebook

Folkhälsomyndigheten har satt risken för allmän smittspridning av corona i Sverige till "måttlig". Att halva befolkningen skulle smittas "kommer inte hända", har myndigheten sagt i Aftonbladet.

Men alltfler utomstående experter verkar säkra på det motsatta.

Enligt professor Joacim Rocklöv är det inte fråga om en allmän smittspridning kommer ske i Sverige, utan när den kommer. Detta baserar han på tidigare erfarenheter och datorsimuleringar som han och hans kollegor gjort.

Men andelen svårt sjuka svenskar blir troligen "liten".

Rentav "allt" tyder på att coronaviruset kommer drabba de allra flesta i befolkningen. Men när den allmänna spridningen kommer ske kan han inte säga säkert.

Myndigheternas smittspårning kommer troligen ha en fördröjande effekt. Troligen är det så, förklarar han för TT, att det för varje upptäckt fall går två oupptäckta fall. Dessutom är det sannolikt att en av tio smittar utan att själv ha några symtom. Så var det med sars.

– Spridningstakten är snabb. Å andra sidan vidtas nu åtgärder som aldrig tidigare har genomförts. Om cirka fem dagar kommer nästa generation av fall, utifrån inkubationstiden, så om någon vecka eller två kommer vi att tydligare se hur det blir, säger han till TT.

Han påpekar också att det inte finns någon immunitet eller vaccin, vilket gör att viruset kommer stanna kvar länge.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Asylkaoset

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0