Fria Tider granskar Expressen
Expressen-veteranen Eric Erfors, 57, misslyckades återigen med sitt försök att slippa sitta av sitt fängelsestraff efter rasistattacken.

Rasistdömde Expressen-mannens desperata brev från fängelset

Publicerad 4 september 2017 kl 18.09

Media. Expressens före detta ledarskribent Eric Erfors, dömd till fängelse efter en rasistattack mot sina arabiska grannar, kräver att få fotboja och anser sig bli diskriminerad eftersom han bor på en ö. Men förvaltningsrätten avslår nu hans överklagande.

Dela artikeln

Fria Tider avslöjade i våras att Eric Erfors, som då nyligen mystiskt slutat på Expressen efter 25 år som ledarskribent, hade dömts till en månads fängelse för grovt rattfylleri, hemfridsbrott och våldsamt motstånd.

Med kommentarer som "Jävla invandrare – you will burn!" hade Erfors trakasserat sina arabiska grannar i Visby. Dessutom hade han kört kraftigt berusad i en vansinnesfärd genom den gotländska staden i samband med Almedalsveckan.

Expressen-mannen gjorde ett misslyckat försök att överklaga Transportstyrelsens beslut att återkalla hans körkort efter den livsfarliga fyllefärden.

Efter domen ansökte Eric Erfors också om att istället för att sitta i fängelse intensivövervakas med fotboja i sin bostad på Storholmen strax norr om exklusiva Lidingö. När frivården i juni avslog hans begäran överklagade han beslutet till Transportstyrelsen, som dock inte heller ville bevilja den rasistdömde Bonnier-veteranen fotboja.

Då valde Erfors återigen att överklaga, denna gång till till förvaltningsrätten i Stockholm.

I sitt svavelosande brev till domstolen skriver den 57-årige liberalen att det "faller på sin egen orimlighet" att det inte skulle gå att upprätthålla skattefinansierade nykterhetskontroller dygnet vid hans bostad på Storholmen.

"Det tar mig fem minuter, återigen fem minuter, att köra med min egen båt från Storholmen till Mor Annas Brygga på Lidingö. Det är bara för kontrollanterna från frivården att ringa så är jag alltså snabbt där. Det finns också båttaxi", dundrar Eric Erfors i överklagandet.

Han skriver också att det "torde finnas gott om dömda med boenden som är betydligt mer komplicerade att nå".

"Exempelvis de personer som bor i glesbygd i Norrlands inland där kontrollanterna måste åka många tiotals mil. Jag bor mitt i en storstadsregion", skriver Erfors och understryker att han anser att han anser att han inte "ska särbehandlas" för att han "bor på en ö".

Även förvaltningsrätten väljer dock att avslå den fängelsedömde ledarskribentens överklagande med hänvisning till att frivårdens möjligheter att upprätthålla kontrollen av honom vid hans boende är "kraftigt begränsade under kvällar och nätter".

"Under dessa förhållanden bedömer förvaltningsrätten att en sådan betryggande nivå av kontroll, som är en förutsättning för verkställighet utanför anstalt, inte kan uppnås. Det som Eric Erfors har anfört i sitt överklagande föranleder ingen annan bedömning", står det i domen.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.