Fria Tider granskar Expressen
BRA STORY: När polisen satte stopp för honom hotade Eric Erfors att hänga ut polismännen i Expressen. "Det här blir en bra story!" vrålade han hotfullt åt myndighetens personal.

"Jävla invandrare – you will burn!": Nu döms Expressens Eric Erfors till fängelse för rasistattack

  • Döms för hemfridsbrott efter att ha trängt sig in i två arabers bostad och börjat bråka
  • "Jävla invandrare! You will burn!" vrålade Eric Erfors och hotade hänga ut araberna i Expressen
  • När polisen kom till platsen hotade han även polismännen med uthängning: "Det här blir en bra story!" gormade han
Publicerad 20 mars 2017 kl 17.33

Granskning. Efter 25 år som ledarskribent lämnade Eric Erfors nyligen Expressen – under mystiska omständigheter. Men nu kan Fria Tider avslöja att den 56-årige Bonnier-veteranen har dömts till fängelse för grovt rattfylleri, våldsamt motstånd och för hemfridsbrott mot två araber.
– Han kallade oss idiotinvandrare 1 och 2, berättar en av araberna om liberalens plötsliga attack.

Dela artikeln

© FT BILD

Thomas Mattsson är chefredaktör för Expressen, en tidning som är känd för sina kontroversiella uthängningar.

Eric Erfors anställdes redan 1991 av familjen Bonniers uthängningstidning Expressen och gjorde sig snabbt känd för sitt antirasistiska engagemang och sin kamp mot Sverigedemokraterna, vars budget han bland annat har dömt ut som "ett skämt". Erfors har också "varnat" för att förtroendevalda från SD, som han menar ger uttryck för "islamofobi och rasism", tillåts sitta som nämndemän i migrationsmål.

Men förra veckan dömdes Erfors själv för brott med rasistiska förtecken som han begick i Visby i våras.

De första två brotten, hemfridsbrott och våldsamt motstånd, begick 56-åringen i slutet av mars. Erfors hade en sen och blöt vardagskväll bjudit in folk till sin bostad i Visby och sällskapet förde så mycket oväsen att dess grannar, två flyktingar från arabvärlden som tillfälligt bodde i lägenheten bredvid, inte kunde sova.

"Jävla invandrare!"
Flyktingarna bad flera gånger Eric Erfors och hans gäster att dämpa sig, och Erfors gick vid två tillfällen under kvällen till parets lägenhet för att prata. Vid det första besöket var han tillmötesgående, men när Erfors gick hem till grannarna en andra gång var han plötsligt mycket aggressiv och hotfull.

Expressen-veteranen trängde sig in hos flyktingarna och vägrade lämna bostaden innan han fått telefonnumret till lägenhetsinnehavaren.

Plus-download Ladda ner polisutredningen mot Eric Erfors

En av flyktingarna försökte förklara för Erfors att han inte fick komma in, men Erfors ska bara ha svarat ”jag skiter i det!”

– Jävla invandrare! Jag vill veta från vilket jävla håll i världen ni har kommit hit ifrån, vrålade Expressen-profilen, berättar flyktingen enligt polisens förhörsprotokoll som Fria Tiders grävgrupp tagit del av.

Eric Erfors lämnade efter ett tag grannlägenheten, men kom tillbaka igen efter att flyktingarna hade kallat dit polisen.

"Kommer tillbaka och ger mig på de jävlarna"
Nu var Expressen-veteranen ännu argare. Han tog fotografier på båda poliserna och kallade de två flyktingarna för ”idiotinvandrare ett och två”, enligt det ena offret, som pratar svenska. Erfors, som enligt polisens vittnesmål uppvisade ”en synnerligen överlägsen attityd mot omgivningen”, hotade också flyktingarna och poliserna – som han kallade ”idioter” och ”snutjävlar” – med att hänga ut dem i tidningen.

– Det här blir en bra story, jag får en superstory! proklamerade han enligt en av polismännen som var på plats.

Eric Erfors blev bara mer och mer aggressiv och ska bland annat ha ropat ”You will burn!” till flyktingarna. Polismännen bedömde att det fanns en ”stor risk” att Erfors skulle angripa flyktingarna om han inte fördes bort från platsen med våld.

– Erfors säger då ”det är nog bäst att de låser in mig i minst en vecka annars kommer jag tillbaka hit och ger mig på de där jävlarna” och tittar mot grannarnas bostad, berättar polisen efteråt.

Fick bäras in i arresten
När poliserna skulle belägga Erfors med handfängsel uppvisade han enligt åtalet ”kraftig aggressivitet”, vevade med armarna och spjärnade emot med armar och ben. Efter att de kört honom till polisstationen försökte Erfors slita sig loss och "även ge sig på patrullen", sade en av polismännen i förhör.

Det slutade med att poliserna tvingades bära in Expressen-profilen i arresten.

– Det är mycket ovanligt att personer jag ingriper mot har ett så nedvärderande och kränkande beteende som Erfors hade, berättar den ene polismannen.

Flyktingarna kände sig både rädda och förödmjukade efter händelsen med Expressen-skribenten.

– Jag ville ha lugn och ro efter det jag gått igenom i mitt hemland. Jag trodde inte att jag skulle få uppleva något sådant här i Sverige, förklarade en av dem, som folkbokfördes i Sverige 2015, på arabiska under rättegången.

Vansinnesfärd med över 1 promille
I juli 2016, veckan efter att Eric Erfors deltagit under politikerveckan i Almedalen, greps han återigen för brott – denna gång för grovt rattfylleri.

Erfors, som berättade att han var på väg hem efter att ha lämnat en ”amerikansk vän” på flygplatsen, hade över en promille i blodet när han tog prov på lasarettet och verkade enligt polisen ”helt likgiltig till” att han kört i så pass berusat tillstånd.

Ett par som färdades i en annan bil bevittnade hur Eric Erfors körde vingligt och fyra eller fem gånger körde över på fel sida av vägen. En gång höll han på att krocka med en annan, mötande bil, men krocken undveks precis genom att Erfors väjde tillbaka till sin sida och att den mötande bilen bromsade. Vid Norrgattrondellen krockade bilen med trottoarkanten.

Vittnena ringde polisen, som omhändertog Expressen-veteranen vid en parkeringsplats i Visby. Under förhöret luktade Erfors enligt polisen ”kraftigt av alkohol”, vinglade, pratade släpigt och hade svårt att hålla ögonen öppna. Själv påstod Erfors dock att det var ”kvällen före och fram på småtimmarna” som han hade druckit alkohol och att hans "körning var perfekt”.

Visby tingsrätt tyckte dock annorlunda och dömde i onsdags den 56-årige Expressen-profilen till en månads fängelse för grovt rattfylleri, hemfridsbrott och våldsamt motstånd.

"Sade upp sig" från Expressen
Den 10 augusti beslutade Transportstyrelsen att återkalla Eric Erfors körkort i 24 månader på grund av fyllekörningen. I ett överklagande från den 8 mars i år, som Fria Tiders grävgrupp tagit del av, hävdar Erfors återigen att hans ”rattfylleri var en så kallad 'dagen efter körning'” och att han ”under sina 35 år med körkort aldrig begått något trafikbrott”. Han vill därför att Förvaltningsrätten ska korta ner återkallelsetiden till ett år.

”Jag körde som jag alltid har gjort – sakta – genom trånga gränder i Visby innerstad och parkerade i anslutning till min lägenhet”, skriver Erfors i sitt överklagande.

I september 2016 meddelade Eric Erfors i ett kryptiskt Facebook-inlägg att han ”lämnade” Expressen efter ett kvarts sekel på Bonnier-tidningen. Han påstod att det ”varit en ganska lång resa” för att ”ta beslutet att säga upp” sig. Strax därefter utannonserade Gotlands Tidningar att man värvat Erfors till ny krönikör.

– Jag tyckte det var ett lämpligt tillfälle och ett erbjudande jag inte kunde tacka nej till. Efter 25 fantastiska år på Expressen som ledarskribent har jag sagt upp mig, sade Eric Erfors till den gotländska vänstertidningen i samband med värvningen.

Fria Tider har vid ett flertal tillfällen sökt Eric Erfors för en kommentar via telefon, men utan resultat.

GRÄVGRUPPEN


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.