Vänsterextrema Blitz plakat mot konststudenterna samt en detalj ur verket "Cheesy" av Magnus Vanebos om visades på utställningen.

"Rasistisk" utställning blev stor succé

Publicerad 27 juli 2021 kl 10.09

Kulturnyheter. Fyra norska konststudenter tvingades ha polisskydd när de ställde ut konst som anklagas för att vara "rasistisk". Men trots vänsterns kampanj blev utställningen en succé, rapporterar Document.no.

Gilla artikeln på Facebook

De fyra studenterna på Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) – Iris April Andresen, Magnus Vanebo, Andrea Veiden och Vebjørn Pedersen – har fått uppleva hets från så kallade antirasister i ett års tid.

När deras utställning "How Shameful" invigdes på Galleri Kladden tidigare i juli fick man ha polisbeskydd. Den vänsterextrema grupperingen Blitz hade inför invigningen hängt ut de fyra studenterna på skyltar och pekat ut dem som "rasistkonstnärer".

Men tack vare vänsterextremisterna fick utställningen stor uppmärksamhet, och folk stod i kö för att få besöka gallerian, skriver Document.no.

– Man svänger sig med ord som att man "kämpar för mångfald, tolerans och rättvisa", men så är de inte villiga att unna sina meningsmotståndare något av det de säger sig vara för, säger konststudenten Magnus Vanebo till Nettavisen.

– Idag räcker det med att säga nej till dem för att bli stämplad som rasist, säger kollegan Vebjørn Pedersen.

Andresen, Vanebo, Veiden och Pedersen var några av få personer vid KHiO som sade ifrån när 137 studenter efter BLM-kravallerna förra året skrev på ett vänsterextremt upprop om att bekämpa "vithet".

Vänsterextremisterna fick omedelbart stöd från konsthögskolans ledning, och rektor Måns Wrange gick ut i Aftenposten och slog fast att "hela det norska samhället är genomsyrat av strukturell rasism, även KHiO och de flesta andra institutioner inom konst- och kulturvärlden".

I en debattartikel Morgenbladet i augusti 2020 protesterade de fyra studenterna mot den kulturmarxistiska utvecklingen, vilket väckte hätska reaktioner. Titeln på deras nya utställning, "How Shameful", är just ett citat från en professor vid KHiO som reagerade på deras protest.

Nu konstaterar de fyra att deras utställning har blivit en succé.

– Det gick över all förväntan. Vi fick både många besökare och mycket sålt. Det är väldigt häftigt och oväntat, säger Iris April Andresen till Subjekt.

– Vi får nog tacka Blitz för att ha bidragit och ökat uppmärksamheten, fortsätter hon.


Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.